«Чорна магія» – і ніякого шахрайства

0
61

Не тільки споживчі якості, а і колір продукту формує його популярність на ринку. Тому вплив візуального вигляду різноманітних товарів на споживачів вже давно став предметом досліджень багатьох наукових установ світу. Сучасна наука не обійшла увагою і вітамінні продукти харчування. Так, вчені стверджують, що у тарілці кожного мешканця планети має бути не просто їжа з саду та городу, вона повинна складатися не менше ніж з п’яти кольорів. Наприклад, якщо салат містить червоний помідор, зелений огірок, жовтий солодкий перець та білокачанну капусту, на десерт варто спожити плоди, скажімо, синього кольору, що в достатній мірі підживить  організм  людини фітонутрієнтами – речовинами, які виробляють рослини для власного росту і захисту. При цьому кожний колір містить різні фітонутрієнти, групу поживних речовин, важливу для здоров’я, вони впливають на людські клітини як антиоксиданти. Таким чином, від кольорової гами в тарілці залежить ефект споживання плодів. При цьому фахівці вважають, що фітонутрієнти не менш важливі для життєдіяльності людини, ніж вітаміни або жири. Цікаво, що фрукти та овочі одного кольору часто близькі за складом фітонутриєнтів, а різні за кольором представники однієї і тієї ж плодової культури засвоюються організмом як різні продукти. Також вчені відзначають, що значна частина цих поживних речовин міститься в шкірці, тому радять не чистити не тільки яблука, але і картоплю.   

Колір продукту впливає й на сприйняття смаку. Так, згідно досліду, проведеному вченими Оксфордського університету, людям, яким дали для дегустації рідину зеленого кольору, зроблену з вишневого соку, здалося, що вони п’ють щось на кшталт лаймового напою. Бо вони не очікували, що зелена суміш може бути виготовлена з вишні, яка за своєю природою є червоною. Примітно, що кольорові звички можуть відрізнятися в залежності від виховання, країни народження та віку індивіду. Так, для дітей кольори відіграють іншу роль, ніж для дорослих. Діти обожнюють різнокольорову їжу. І деякі виробники цим скористалися. Варто пригадати, як американська продовольча компанія Heinz випустила зелений кетчуп, орієнтуючись на юну аудиторію. Спочатку діти відреагували на новинку із захопленням, а компанія за кілька років на цьому заробила солідні гроші та почала виробляти фіолетовий, блакитний і помаранчевий кетчупи. В результаті діти «награлися» і втратили інтерес до них, що призвело до стрімкого падіння попиту на продукцію. Бо, згідно досліджень, на дитячий смак кольори впливають в меншій мірі, ніж на дорослий. Яскравою ілюстрацією слугують результати досліджень, коли дорослі вважають темні напої солодшими, ніж світлі, натомість дітям так не здається. Вчені пояснюєть це тим, що темний колір сприймається дорослими як ознака стиглості. Щодо фруктів і овочів  – це дійсно логічний орієнтир, але діти, які мають менший життєвий досвід, просто не асоціюють той чи інший колір зі стиглістю, а, відтак, і з солодкістю.

Зважаючи на важливість кольору в маркетинговій стратегії, світова плодоовочева індустрія продукує незвичні за своїм забарвленням сорти та гібриди знайомих всім рослин. Мова про різнокольорову солодку кукурудзу, болгарський перець, томати, салати, капусту, моркву, буряк, цибулю, спаржеву квасолю і навіть кабачки. А оголошення річних трендів кольорової їжі вже стали нормою нашого життя. Так, трендом 2017-го вважалися  фіолетові плоди, а вже у грудні того ж року найбільший британський ринок фруктів та овочів Ковент-Гарден повідомив, що продукція чорного кольору буде найпопулярнішою у 2018-му. Якщо трендінг темноколірних плодів призводить до зростання попиту на них, формує моду споживання корисної їжі, звісно, це позитив. Тим паче, на думку деяких експертів, у плодах темного кольору концентрується велика кількість корисних пігментів, які сприяють зміцненню здоров’я людини. При цьому технологія вирощування більшості «чорноплідних» сортів та гібридів нічим не відрізняється.

Що ж пропонує сучасна селекція охочим отримати врожай чорного кольору?    За повідомленням авторитетних джерел, на всій території Китаю останні кілька років широким попитом користується гібрид солодкої кукурудзи «Xin Jun He Anthocyanin Black Sweet 1». Вміст цукру у чорних зернах цієї рослини становить майже 12%, що у кілька разів перевищує рівень речовини в звичайному маїсі. Також «Xin Jun He Anthocyanin Black Sweet 1» містить велику кількість антоцианінів, які й надають кукурудзяним зернам темний колір. До слова, ці речовини мають антиоксидантні властивості, вони є в ожині, чорниці та журавлині. Споживання продуктів, що багаті на антоцианіни, позитивно впливає на серцево-судинну систему людини.

Що стосується українських виробників солодкої кукурудзи, то вони, на відміну від китайців, не поспішають вдаватися до кольорових експериментів, хоча такі товари в тренді. Натомість пропозицій для дачників та городників вдосталь. Причому далеко не всі продавці виразно пишуть про якість насіння. Вони охоче згадують досвід древніх інків, які на холодних високогірних схилах ще дві тисячі років тому вирощували кукурудзу чорного кольору, і зовсім нічого не кажуть про походження та виробника їх товару. Отже, варто бути обережним з вибором насіння «чорної» селекції.

На цьому фоні не зайвим буде пригадати знову ж таки китайський успішний проект із пізнім сортом яблук Хуа-Ню чорного кольору, коли висаджені у 2012 році  двадцять тисяч сортових дерев дали перший врожай ексклюзивних плодів, які відразу завоювали VIP-сегмент ринку і  продаються по всьому світу у подарункових упаковках за непогані гроші. До речі, перший сад чорних яблук розташований у одному з районів Тибету, де домінує різко континентальний клімат – багато сонячного світла, але велика різниця денних і нічних температур, тож сорт можна вважати досить пристосованим і до наших широт.

Судячи з відгуків вітчизняних городників, непогано ростуть і плодоносять на українських грунтах сорти чорноплідного солодкого перцю «Чорний кардинал», «Ноктюрн», «Багіра» та «Чорний кінь».  Причому останній вирізняється між «родичів» підвищеною стійкістю до хвороб і несприятливих умов.

Але лаври першості серед популярних овочів чорного кольору поки що лишаються за баклажаном. Ось кілька цікавих фактів про цей плід.  Баклажан – низькокалорійний продукт, тому він швидко насичує організм і в той же час дозволяє не набирати вагу. При термічній обробці баклажан не втрачає свої корисні властивості, як багато інших овочів, тому користь від нього можна отримати у повному обсязі. Цікаво, що баклажани містять найбільш збалансований вітамінно-мінеральний комплекс, тож для вагітних жінок і маленьких дітей він просто необхідний. Баклажан також корисний для осіб похилого віку, хворим на цукровий діабет, допомагає при атеросклерозі. Примітно, що найкориснішим вважається баклажан з фіолетово-чорною шкіркою, довгастої форми з малою кількістю насіння. На Сході цей продукт називають «овочем довголіття». Через високий вміст вітаміну РР (нікотинової кислоти) баклажани рекомендують вживати навіть тим, хто хоче кинути палити, бо завдяки цій речовині організм легше справляється з нікотиновим голодом.

За корисністю для здоров’я людини не відстають від баклажану і чорноплідні томати. Вже існує багато їх сортів і гібридів. Серед найбільш поширених в Україні можна назвати «Індіго Роуз», «Black Galaxy», «Груша чорна»,  «Чорний принц», «Чорний мавр». Серед них є дуже чорні, як баклажани, а є просто з домішками антоціанових пігментів. Чорноплідні томати прикрасять будь-яку страву, до того ж вони багаті на біологічно активні речовини. Деякі практики кажуть, що помідори чорного кольору відрізняються від звичних нам червоних та жовтих більш щільною шкіркою, завдяки чому довше зберігаються, і наділені яскравіше вираженим смаком, що пов’язано з більшою концентрацією в них кислот і цукрів. Більшість сортів цих помідорів, як і інших овочів чорного кольору, пристосовані до вирощування в наших широтах. Їх створили ще в середині минулого століття як експеримент шляхом схрещування червоних томатів з дикими формами. З тих пір чорні томати завоювали серця багатьох овочівників і споживачів продукту.

Олесь Дмитренко, член Національної спілки журналістів України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here