Два врожаї крохмалистої за сезон

0
75

«Мокрий квітень, сухий май – для картоплі буде рай!» – казали наші предки. Навряд чи вони задумувалися над тим, щоби збирати два урожаї за сезон, але рацію щодо синоптичної ситуації вони все ж мали і навички з року в рік передавали своїм нащадкам.

Картоплярі ж сучасні опановують нові методи отримання ранньої продукції та збільшення урожайності культури, а тому все частіше вдаються до вирощування двох урожаїв крохмалистої за сезон. Виявляється, це робити не дуже складно навіть на Чернігово-Сіверщині, щоправда, цьогорічний агросезон видався трошки складнішим за попередні. Нагадаю, що в Чернігівській області навесні та й на початку літа рослини потерпали від нестачі природної вологи, а в другій половині літа через постійні дощі, навпаки, був її надлишок, що також негативно впливало на розвиток коренеплодів. Але той, кому не байдуже було до «другого хліба», вносив деякі корективи в агротехнологію і отримував бажаний результат. В цьому матеріалі поділюся основними агрозаходами щодо отримання двох врожаїв крохмалистої за один сезон.

Перше, на що треба зважити – це властивість ґрунту, адже не всяка земелька підійде для вирощування двох врожаїв картоплі. Для неї аж ніяк не підходять важкі глинисті ґрунти в низинах, де навесні довго стоїть вода. Вибирати для цього треба таку ділянку, де земля навесні швидко прогрівається і просихає, адже нам треба рано почати городні роботи. Оскільки у рослин є потреба посилено поглинати поживні речовини, ділянка має бути добре окультуреною і щедро заправленою перегноєм або ж компостом.

Взагалі у нашій кліматичній зоні я особисто радив би формувати так звані «теплі грядки». А роблять це наступним чином. Викопують яму та майструють дерев’яний  короб з розмірами 60 – 100 см завширшки і 20–40 заввишки, який заповнюють своєрідними «шарами». Дно укладають товстими гілками, на них – шари компосту, рослинних залишків, соломи та падолисту (в довільному порядку). Найвищий шар має бути з суміші землі і компосту – на них і формують «грядки». Гребені на відстані близько 70 см один від одного орієнтують з півночі на південь – так грядки будуть краще прогріватися (для швидшого прогрівання їх можна накрити чорною плівкою). Бульбу, заздалегідь прозеленену і пророщену, закладають на глибину приблизно 8 см і на відстані 25 см одну від одної, ширина міжрядь має бути 60–70 см. Після посадки гребені поливають теплою водою і накривають поліетиленом. До речі, багато хто для прискорення розкладання органіки збризкує грядку розчином препарату «Байкал ЕМ-1»з розрахунку 1 столова ложка на 10 літрів води. «Теплими» ці грядки й назвали тому, що за рахунок органіки, яка перепріває –спочатку під плівкою, а потім і без неї –створюється своєрідний парниковий ефект. Бульби ранньої картоплі у такій грядці ростуть досить швидко. Догляд за рослинами тут звичайний, хоча в холодні весни частіше треба підгортати сходи – ховати їх «з головою». Захист від шкідників теж традиційний. Від колорадських жуків захищаємося, протруюючи посадковий матеріал якісними інсектицидами, а для захисту від фітофтори в розчин для протруювання додаємо ще й перевірений фунгіцид.

Зі збором урожаю не раджу затягувати – якщо все було зроблено правильно, то вже в червні можна сміливо споживати молоденьку картопельку, а в першій половині липня можна отримати готові столові коренеплоди. Якщо ж зазирнути до історичних першоджерел, то в Андах, які є батьківщиною картоплі, бульби визрівають при нічній температурі +13°C, бадилля інтенсивно росте при температурі від +16 до +22 ° C, а при підвищенні температури до +25°C прискорюється старіння бульб. Тож візьміть і це «на замітку».

Що ж стосується літньої посадки картоплі на другий урожай, то радив би користуватися насіннєвим матеріалом минулого року. При другій посадці використовують пророщені бульби від торішнього врожаю, а тому дуже важливо зберегти те насіння до липня (посадити його треба не пізніше 15 липня). Урожай залежить головним чином від того, коли в осінній період настануть морози. Оскільки рослина вегетує трошки більше двох місяців, то бульби, вирощені в другій половині літа, зазвичай відстають від вирощених в першій його половині, але картопля другого врожаю краще зберігається і тому частіше використовується як насіннєвий матеріал. До речі, більшість городників стверджує, що посадковий матеріал саме другого врожаю відрізняється набагато вищою продуктивністю. Збирати другий урожай крохмалистої починають після відмирання бадилля або його загибелі від заморозків. Перед закладанням на зберігання бульби бажано просушити в затіненому від сонця місці. Ті, хто вирощував два врожаї картоплі за сезон, помічали, що другий урожай завжди менший, ніж перший. Можливо через те, що вологи в грунті вже не стільки, як навесні, чи, може,«другій партії» не вистачає поживних речовин. Це треба враховувати і виправляти помилки, бо дехто з моїх знайомих залишився настільки незадоволеним результатом, що покинув цю затію. Нагадаю ще про деякі складнощі вирощування другого урожаю: картоплю у липні-серпні треба більше обробляти від шкідників та хвороб, які у той час лютують.  А взагалі, посаджена у липні і викопана у жовтні, старанно доглянута за цей період, добре просушена на сонці бульба має нормальну шкірку і чудово зберігається. А от лежкість коренеплодів залежить від того, чи є на них інфекція.

Господарям же перед прийняттям рішення про вирощування двох врожаїв картоплі раджу подумати над тим, чи доречно саме вам цим займатися, бо справа ця трудомістка, але, отримуючи ці урожаї, ви відчутно збільшуєте кількість картоплі «на виході». Це підказка для тих, хто надумається зайнятися картопляним бізнесом. У мене, наприклад, картопля першого врожаю йде на споживання, а бульби другого врожаю перебираємо і здоровіші залишаємо на посадковий матеріал для наступного сезону. Бульби ці добре зберігаються взимку, не проростають завчасно і тому не втрачають поживних речовин для вигонки перших паростків.

Отже, садіть наш «другий хліб» двічі, вирощуйте його, споживайте та й з іншими діліться – нехай у вас врожаїться!

 

Андрій Навродський м.Корюківка, Чернігівська область

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here