Ефективність застосування вермикуліту при вирощуванні розсади овочевих культур

0
170

Гарний грунт для розсади – це одна з передумов здоров’я молодих рослин та гарного врожаю в майбутньому. Є ще і інші субстрати, у яких також можна вирощувати рослини, але ми розповімо саме про вермикуліт.

Вермикуліт, маючи унікальні сорбційні та аераційні властивості, відмінно регулює повітряно-водний режим, позитивно впливає на розвиток кореневої системи. Тому і застосовується як сорбент, меліорант, добриво, радіопротектор.

Вермикуліт являє собою природний мінерал гідрослюди. Під впливом температури до 1000 градусів він спучується. Якщо розламати такий вермикуліт, то він розшарується на лусочки. Повітря в лусочках надає грунтам аераційної властивості. В сільському господарстві застосовують саме такий спучений вермикуліт. Мінерал має в своєму складі цінний перелік мікроелементів, які стимулюють і живлять рослини.

Велике практичне значення має придатність вермикуліту до широкого використання в овочівництві як середовища для швидкого проростання насіння та вирощування розсади овочевих культур. Вермикуліт – не хімічно створене добриво, це природний матеріал, слюда вулканічного походження, використання якої абсолютно не впливає на здоров’я людини.

Застосування вермикуліту дозволяє поліпшити структуру легких і важких грунтів; підвищити ефективність добрив в 1,5-2 рази; активно стимулювати ріст кореневої системи і всієї рослини; збільшити врожайність на 12-17 %; оптимально регулювати повітряно-водний режим; знизити забруднення нітратами, радіонуклідами та важкими металами; зменшити кислотність і процес засолення грунтів; знизити захворюваність кореневою гниллю; покращити збереження овочів і фруктів на 10-15%.

Вермикуліт використовують для вирощування овочів на гідропоніці, з його допомогою пророщують насіння і вирощують розсаду, застосовують при живцюванні, при посадці саджанців. Застосовують в квітникарстві і садівництві як мульчуючий матеріал. Активно використовують при компостуванні.

Корисні властивості. Вермикуліт володіє багатьма корисними властивостями. Хімічно це мінерал абсолютно інертний, на нього не впливають кислоти і луги. Екологічно чистий з нейтральною кислотністю. В вермикуліті не заводяться гризуни або комахи. Він не розкладається і не гниє під впливом мікроорганізмів. Мінерал слабо гігроскопічний, але його здатність вбирати вражає: якщо при 100% вологості повітря він вбирає всього 10%, то, потрапивши у воду, він може увібрати в себе води до 500% від власної маси. Сам мінерал володіє масою корисних властивостей, що дозволяють успішно вирощувати розсаду. Для того, щоб насіння швидше зійшло, не потрібно класти його у грунтову землю, достатньо просто змішати  зі зволоженим вермікулітом, потім викласти насіння з добавкою в пакет, який буде зберігатися в теплому місці, поки насіння не зійде. Як тільки насіння проросте, його потрібно буде пересадити в ящики. В якості грунту треба використовувати звичайну землю і вермикуліт (2:1).

Пікіровка розсади із застосуванням мінералу. Після того, як насіння зійшло і молоді сіянці підросли до 3-5 справжніх листочків, як правило, потрібно розпочинати пікіровку. Якщо ми пікіруємо сіянці в окремі розсадочні горщики, варто подумати про якісний субстрат і для розсади, адже від того, наскільки міцною вона виросте, буде залежати майбутній урожай. Як відомо, запорукою хорошої розсади є розвинена коренева система, завдяки їй рослина краще приживеться у грунті і отримає максимум корисних речовин. Додавання вермикуліту в субстрат сприятиме розвитку сильної кореневої системи у молодих рослин завдяки хімічним і аераційним властивостями цього мінералу.

Для приготування субстрату слід взяти одну частину вермикуліту фракції 1-2мм і три частини звичайного садового грунту. Все добре перемішується і засипається в розсадочні горщики. Така грунтосуміш захистить рослину від захворювань та сприятиме розвитку кореневої системи, перешкоджаючи появі такого захворювання, як коренева гниль. Розсаду потрібно дуже акуратно поливати, використовуючи крапельний полив.

При поливі рослин, що ростуть у чистому вермикуліті або в суміші з великим додаванням вермикуліту, потрібно уникати використовувати жорстку воду. Від такої води його рН почне підвищуватися, і з нейтрального компонента він перетвориться на лужний. А це не менш шкідпиво, ніж підвищена кислотність. Рослини у такому середовищі будуть себе почувати пригнічено і припинять розвиватися. Краще користуватися пом’якшеною водою або, на крайній випадок, кип’яченою. Так само треба стежити і за частотою поливу. Грунтосуміш з вермикулітом довше зберігає вологість, тому поливати треба значно рідше, в іншому випадку може статися перенасичення її вологою.

Для використання вермикуліту у відкритому грунті його досить додати до землі (1ст. ложка добрива на 10 см грядки). Застосування цього природного матеріалу сприятиме кращій приживлюваності рослин. Перед висаджуванням розсади у кожну лунку потрібно спочатку додавати 4 ст. ложки вермикуліту (наповненість лунки має становити близько 30%), потім розпочинати садіння розсади. В лунку також можна додати і різні добрива. Вермикуліт тривалий час віддає накопичену вологу рослинам, тому не варто дуже старатися з поливом.

Зберігання овочів і фруктів у вермикуліті. Крім усього написаного, цей мінерал прекрасно підходить для зберігання врожаю овочів і фруктів. Такі функції вермикуліту, як мала гігроскопічність і абсорбція роблять його придатним для цього. При вологості повітря 60% вологість мінералу складає всього 6-8%, а при 100% вологості – 10-11%. Завдяки цьому він і підходить для зберігання врожаю.

Його застосовують для зберігання цибулинних і кореневищних рослин, при цьому зменшується кількість гнилих овочів, сповільнюються процеси росту в бульбах, зберігаються смакові якості і харчова цінність овочів і фруктів. Пересипаючи плоди вермикулітом, можна зберегти врожай і на тривалий час забезпечити себе смачними здоровими і корисними продуктами. Овочі та фрукти закладаються в ящики пошарово, кожен ряд перекладається шаром вермикуліту, товщина якого залежно від розміру плодів становитиме від 2 до 5 см. На другий рік використаний вермикуліт можна застосовувати після прожарювання або просто вносити на весні в грунт.

Є. В. Тернова, завідувач лабораторії екологічно-безпечних технологій виробництва Сквирської д.с. органічного виробництва НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here