Імунні сорти яблуні варті уваги

0
396

Сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для успішного вирощування усіх плодових і ягідних культур дають змогу Україні зайняти чільне місце серед країн Європи з найрозвинутішим садівництвом.

У збільшенні валового виробництва врожаю плодових культур не менше 50-60% успіху залежить від сорту. Цей фактор виробництва у садівництві відіграє дуже велику роль у порівнянні з іншими галузями рослинництва.

Велику цінність у плодових господарствах являють сорти з комплексною стійкістю проти хвороб (парша, борошниста роса, бура плямистість та ін.). Яблуня уражується низкою збудників хвороб, серед яких найбільш шкодочинною є парша. Стійкість рослини до хвороб – важлива біологічна властивість, зумовлена генотипом сорту. Здатність протистояти хворобі може виражатись у формі імунітету або у вигляді певного механізму стійкості, який допомагає рослині уникнути природного зараження або послаблює його дію. Імунітет – це абсолютний стан, тобто рослина є імунною і не уражується. Стійкість же – стан відносний. На нинішньому етапі відомо 6 генів, які обумовлюють імунітет яблуні до парші. Найбільшого поширення для селекції набули гени імунітету Vf ( від M. floribunda 821) та Vm (M. atrosanguinea). Крім ціх генів ідентифіковано гени Vb у Malus boccata Dolgo, Vbj у Malus boccata Jackii Dg R 27 Т 1, Vm у Malus micromalus 245 – 38 та Vr у Russian seeding R 12740 – 7A.

Технологія захисту рослин за допомогою пестицидів є доступною, проте грибок парші зазнає постійних мутацій і пристосовується вже й до найновіших діючих речовин. Захист від хвороби можливий тільки у разі точного прогнозу та швидкого втручання. Симптоми, які з’явилися, лікувати вже неможливо. Здебільшого симптоми спостерігаються на листках та плодах. Плями розміром з кінчик голки, які з’являються спочатку на листі, а згодом і на плодах, швидко ростуть та спотворюють яблука, які стають непридатними для продажу. Обробка хімічними засобами навіть за максимальної професійної точності не дасть повного захисту, до того ж він є достатньо дорогим.

Сьогодні у зв’язку з розвитком органічної системи виробництва сільськогосподарської продукції багато уваги приділяється імунним до парші сортам. Використання сортів з високою стійкістю до хвороб, в першу чергу до парші, зменшує вміст токсинів у плодах завдяки зменшенню кількості хімічних обробок у саду. Це в свою чергу дозволяє підвищити врожайність і якість продукції, знизити її собівартість та покращити екологічний стан навколишнього середовища.

На сучасному ринку свіжої продукції найпопулярнішими є сорти, в яких стійкість до хвороб поєднується в комплексі з рештою господарсько-цінних ознак, а саме: скороплідність і висока врожайність, стабільність плодоношення і відмінні товарні та смакові якості плодів, стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища та ін. Плоди повинні мати: відмінний смак, хорошу форму, основне покривне забарвлення по всій поверхні – яскраво-червоне або зелене чи жовте; масу 150–170 г (поперечний діаметр 7–8 см).

Зовнішній вигляд і смак плоду – ознаки генетично зумовлені. Їх можна лише дещо відкоригувати вибором ділянки з певним типом ґрунтів та мікрокліматом, внесенням добрив, нормуванням квіток і зав’язі, збиранням урожаю в оптимальні строки тощо.

З цією метою на Дослідній станції помології ім. Л.П. Симиренка проводиться робота на основі генетичної колекції, яка налічує понад 1280 зразків. Велика частина серед сортів, які за літературними даними начебто є імунними, на жаль, недосконало вивчені в умовах певного регіону.

Так, спостереження, що велися протягом багатьох років в умовах Правобережної частини західного Лісостепу України, дають можливість підібрати групу імунних сортів з різними строками дозрівання.

Вільямс Прайд – літній сорт американської селекції, отриманий в результаті п’ятиетапного схрещування за участю сортів Уелсі, Ром Бьюті, Стар, Мелба, Ред Ром, Джонатан, Моліс Делішес і Джуліред. Імунний до парші, стійкий до борошнистої роси, сприйнятливий до європейського раку, скороплідний, зимостійкий. Дерево середньоросле з широкоовальною кроною середньої густоти. Цвіте в ранні терміни, дуже рясно і дружно. Кращі запилювачі: Катя, Папіровка, Джулія, Мелба. Плоди середніх розмірів масою 120–160 г, округло-конічні зі слабо-ребристою поверхнею, жовто-білі з інтенсивним рожево-темно-червоним штрихуватим рум’янцем майже на всій поверхні. М’якуш жовтувато-білий, щільний, середньої зернистості, дуже соковитий, з легким ароматом, кисло-солодкий, трохи терпкий. Дегустаційна оцінка 7,8–8,4 бала. Знімальна стиглість настає в першій декаді серпня. Дозрівають плоди на дереві неодночасно. Збирають плоди в два прийоми. Зберігаються плоди до 1,5 місяця.

Редфрі – літній сорт американської селекції. Дерево вище середньої сили росту з рідкою розлогою кроною. Плодоносить на кільчатках, списиках і плодових прутиках. Тип плодоношення мішаний. Імунний до п’яти рас парші, високо-стійкий до борошнистої роси, зимостійкість вища за середню. Стійкість проти борошнистої роси висока. Цвіте в середні строки, досить помірно. У пору товарного плодоношення на середньорослій підщепі вступає на четвертий рік. Плоди середнього розміру, масою 115–150 г, одномірні, зрізано-округло-конічні, зеленувато-жовті, з інтенсивним червоно-бордовим розмитим рум’янцем майже на всій поверхні, рідко розташованими дрібними світлими підшкірковими крапками та слабим нальотом. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, блискуча. М’якуш світло-кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий, гармонійного кисло-солодкого смаку, зі слабким ароматом. Дегустаційна оцінка 8,0–8,5 бала. Знімальна та споживча стиглість плодів настає у другій декаді серпня. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігається близько двох місяців. Плоди використовуються свіжими та для виготовлення соків.

Солнишко – ранньо-осінній сорт, виведений на Орловській зональній плодово-ягідній дослідній станції (нині Всеросійський НДІ селекції плодових культур). Імунний до парші, стійкість до борошнистої роси вище середнього, проти плодової гнилі середня, дуже скороплідний, зимостійкий, середньо-періодичний. Дерево середньо-росле з широкоовальною або округлою ажурною кроною. Плодоносить переважно на кільцівках і плодушках. Цвіте в середньо-пізні строки, дуже рясно і дружно. Плоди вище середніх розмірів, масою 160– 230 г, одномірні, округло-конічні, широко ребристі, трохи асиметричні, жовтувато-світло-зелені, з яскравим рожево-червоним штрихувато-розмитим рум’янцем майже на всій поверхні. Шкірочка тонка, щільна, еластична, гладка, блискуча. М’якуш білий з рожевуватими прожилками, середньої зернистості, ніжний, дуже соковитий, середньої щільності, з гармонійним кисло-солодким смаком. Дегустаційна оцінка 8,2–8,4 бала. Знімальна і споживча стиглість настає одночасно в третій декаді серпня, плоди швидко перестигають і обпадають. Зберігаються плоди до двох місяців. Використовуються переважно у свіжому вигляді або для соків.

Грінслівз – осінній сорт, одержаний у 1966 році на Іст-Моллінгській дослідній станції (Велика Британія) доктором Елстоном. Дерево помірного росту з компактною округлою не загущеною кроною. Тип плодоношення мішаний. Імунний проти парші (гена Vf); високо-зимостійкий, висока польова стійкість проти збудників комплексу грибних хвороб, скороплідний, високі смакові якості плодів та стабільна врожайність. Цвіте в середні строки, рясно і тривало. Плоди середнього розміру, масою 130–150 г, надзвичайно одномірні, кулясті (точені), зеленувато-жовті, з середньою кількістю великих та середніх за величиною сірих опробковілих сочевичок. Шкірочка середньої товщини, злегка шорстка, суха, інколи з сітчастим бурим оржавленням. М’якуш жовто-кремовий, щільний, хрусткий, дуже соковитий, насиченого гармонійного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 8,5–8,6 бала. Знімальна та споживча стиглість настає одночасно в середині вересня. У холодильнику плоди зберігаються до 2-х місяців. Транспортабельність середня. Призначення універсальне.

Кандиль орловський – осінній сорт, одержаний у Всеросійському НДІ селекції плодових культур. Дерево середньоросле, з округлою середньо-загущеною кроною. Плодоносить переважно на кільцівках, плодушках, списиках. Високозимо- та морозостійкий, імунний до парші, високо стійкий проти збудників основних грибних хвороб, скороплідний, сприятливість до борошнистої роси, бурої плямистості і плодової гнилі низька, високоврожайний, привабливий зовнішній вигляд плодів. Цвіте в середньопізні строки, тривало, з середньою інтенсивністю. Плоди середнього та вищого за середній розміру, масою 130–180 г, середньо-одномірні, подовжено-конічні, зі слабо вираженим поперечним перехватом у верхній третині та сильною, згладженою ребристістю по всій висоті, горбкуватою верхівкою, світло-жовті, з рожевувато-червоним розмитим рум’янцем на ¾ поверхні, на фоні якого добре помітні бурувато-темно-червоні штрихи та дрібні сірувато-рожеві рідкі підкіркові цяточки, а також сизий наліт. Шкірочка тонка, середньої щільності, гладенька, блискуча. М’якуш кремовий, з зеленуватими прожилками, щільний, дрібнозернистий, середньої соковитості, доброго кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 7,6–8,2 бала. Знімальна стиглість плодів настає у першій декаді вересня, споживча – наприкінці вересня. Транспортабельність середня. В холодильнику зберігається 2–3 місяці. Плоди використовуються свіжими та для виробництва соків, сухофруктів.

Ліберті – зимовий сорт американської селекції. Дерево середньоросле, в молодому віці швидкоросле, з округлою негустою кроною. Найкраще проявляє себе на середньо-рослій підщепі.

 Плодоносить на кільчатках і списиках. Сорт зимостійкий, імунний до парші, середньо-сприятливий до борошнистої роси. Цвіте в середні строки, дуже рясно і дружньо. Плоди середнього розміру, середньою масою 130–150 г, округло-конічні, зеленувато-жовті, з плямисто-розмитим інтенсивним темно-бордовим покривним забарвленням на більшій частині поверхні, чисельними дрібними білими підшкірковими цяточками та сизим восковим нальотом. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, блискуча. М’якуш кремувато-білий, середньої щільності, соковитий, солодко-кислого освіжаючого смаку. Дегустаційна оцінка 7,0–7,4 бала. Знімальна стиглість настає в середині вересня, споживча – наприкінці жовтня. У сховищі плоди зберігаються два, в холодильнику – до п’яти місяців. При зберіганні уражуються побурінням серцевини. Транспортабельність висока. Використовуються свіжими, для виробництва високоякісних соків,  виготовлення сухофруктів, варення, джему. Орловскоє Полєсьє – осінній сорт, одержаний у 1970 році на Орловській зональній плодово-ягідній станції (нині Всеросійський НДІ селекції плодових культур). Дерево середньоросле, з широкоовальною середньозагущеною кроною. Плодоносить переважно на кільцівках і плодушках. Сорт скороплідний, високо зимостійкий, імунний до п’яти рас парші, стійкий до борошнистої роси, плоди високих смакових та товарних якостей. Квітує в середньо-пізні строки, інтенсивно і тривало. Плоди вище середнього розміру та великі, середньою масою 160–220 г, середньо-одномірні, зрізано-округло-конічні, дещо асиметричні, світло-жовті, з бурувато-темно-червоним розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні та великою кількістю добре помітних підшкіркових цяток зеленого кольору та темно-червоних штрихів. Шкірочка тонка, середньої щільності, гладенька, масляниста, блискуча. М’якуш білий або світло-кремовий, щільний, середньо-зернистий, хрусткий, соковитий, насиченого гармонійного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 8,0–8,5 бала. Знімальна та споживча стиглість настають наприкінці серпня. У холодильнику плоди зберігаються два-три місяці. Транспортабельність середня. Використовуються переважно свіжими.

Едера – зимовий сорт української селекції, одержаний у 1984 році в УкрНДІ садівництва. Дерево сильно- і швидкоросле з широко пірамідальною середньо загущеною кроною, утвореною міцними гілками, що відходять від стовбура під середнім гострим кутом. Тип плодоношення мішаний. Сорт високозимостійкий, імунний до п’яти рас парші, високостійкий до борошнистої роси та бурої плямистості. Плоди вище середньої величини та великі, масою 160–220 г, одномірні, ширококонічні, ребристі по всій висоті плоду, зеленувато-жовті, з оранжево-червоним розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні. М’якуш жовто-кремовий, дрібнозернистий, середньої щільності, ароматний, соковитий, гармонійного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 7,6–7,8 бала. Знімальна стиглість настає у другій–третій декаді вересня, споживча – в січні. В холодильнику зберігається 7–8 місяців. Транспортабельність висока.

Перлина Києва – зимовий сорт, виведений в Інституті садівництва НААН. Імунний до парші, високостійкий до борошнистої роси, бурої плямистості, плодової гнилі, дуже скороплідний, зимостійкий, середньоперіодичний. Дерево дуже велике, з широкопірамідальною кроною. Цвіте в середньоранні строки, дуже дружно. Плоди вище середніх розмірів, масою 160–225 г, одномірні, округло-конічні, з ребристою верхівкою, зеленувато-жовті, з яскравим бордово-червоним розмитим рум’янцем майже на всій поверхні. Шкірочка середньої товщини, еластична, суха. М’якуш зеленувато-кремовий дрібнозернистий, соковитий, середньої щільності, з кисло-солодким смаком. Дегустаційна оцінка 7,5–8,0 бала. Знімальна стиглість настає в третій декаді вересня, споживча – на початку листопада. Зберігаються, не втрачаючи смакових якостей, до лютого. Транспортабельність висока. Плоди придатні для споживання у свіжому вигляді та переробки на високоякісний сік.

Ревеназимовий сорт німецької селекції. Імунний до парші, високостійкий до борошнистої роси, бактеріального опіку, сприйнятливий до європейського раку, дуже скороплідний, зимостійкий, має стабільне плодоношення. Дерево середньоросле, з компактною овальною незагущеною кроною. Цвіте в пізні терміни, інтенсивно і дуже довго. Плоди середнього і вище середнього розмірів, масою 130–180 г, одномірні, округло-конічні, видовжені, зеленувато-жовті з рожевувато-червоним розмитим рум’янцем майже на більшій частині поверхні. Шкірочка тонка, щільна, еластична, суха, блискуча. М’якуш кремовий, щільний, соковитий, з кисло-солодким смаком. Дегустаційна оцінка 7,4–7,8 бала. Знімальна стиглість настає в третій декаді вересня. Зберігаються плоди 5–6 місяців, використовуються для виробництва соку-концетрату і натурального соку. Транспортабельність висока.

Сябріна – зимовий сорт, виведений в Інституті плодівництва Білорусії. Імунний до парші, стійкий до борошнистої роси, плодової гнилі та європейського раку, скороплідний, зимостійкий, плодоношення зі слабкою періодичністю. Дерево середньоросле, з округлою кроною середньої густоти. Цвіте в середньопізні строки, інтенсивно і дуже довго. Плоди вище середніх розмірів, масою 150–175 г, одномірні, пласко-округлі, світло-жовті, з темно-червоним розмитим рум’янцем та бордовими штрихами на поверхні. Шкірочка тонка, щільна, еластична, гладка, блискуча. М’якуш жовтувато-кремовий, дрібнозернистий, дуже соковитий, ніжний, з насиченим гармонійним кисло-солодким смаком. Дегустаційна оцінка 8,0–8,2 бала. Знімальна стиглість настає в другій декаді вересня, споживча – в листопаді. У холодильнику плоди зберігаються 5 місяців. Використовуються переважно у свіжому вигляді.

Флоріна – сорт французької селекції. Дерево середньоросле з широкоокруглою, досить загущеною кроною. Плодоносить переважно на кільчатках і верхівках однорічних приростів. Імунний до парші, висока лежкість плодів. Цвіте в середні строки і довго. Плоди середніх розмірів, масою 110 плоди 140 г, одномірні, зрізаноциліндричні, з широкими згладженими ребрами, світло-жовті, з яскраво-червоним смугасто-розмитим рум’янцем майже по всій поверхні і численними білими середнього розміру підшкірковими цяточками та сизуватим нальотом. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, суха. М’якуш світло-жовтий, середньої щільності, соковитий, ароматний, пріснувато-солодкий. Дегустаційна оцінка 7,2–7,8 бала. Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня – на початку жовтня, споживча – в січні. У сховищі зберігаються до березня, в холодильнику – до червня. Транспортабельність висока. Плоди використовуються свіжими та для виготовлення соків.

Всі ці сорти застосовують в селекції, при створенні нових сортів.

 

Варвара Волошина, кандидат с.-г наук, Дослідна станція помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here