Конкурентний сортимент вітчизняної дині

0
59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Диня, яка відноситься до виду Cucumis melo L., дуже поліморфна, завдяки чому набула широкого вирощування на всіх континентах земної кулі, де цьому сприяють ґрунтово-кліматичні умови.

Це цінний дієтичний продукт. У середньому за хімічним складом у плодах дині міститься: води – 88,5−90  г/100 г їстівної частини, білків – 0,6−0,9%, загальних вуглеводів – 7,4−9,6, клітковини – 0,6, органічної кислоти у перерахунку на яблучну – 0,05−0,2%, жирів – 0,3 г, ненасичених жирних кислот – 0,1  г, моно- і дисахаридів – 7,3  г, крохмалю – 0,1  г, харчових волокон – 0,9  г, золи – 0,6  г/100 г їстівної частини.

Харчове значення полягає у наявності високого вмісту добре засвоюваних вуглеводів: сухих речовин – 6,0−18,5% і пектинових речовин – 0,8−4,5%. В м’якуші європейських сортів дині міститься 6-18% сухої речовини, цукрів – 5-16%, серед яких переважає сахароза.

В Україні в структурі продовольчого баштану диня займає друге місце (після кавуна), що становить понад 20% посівних площ. А серед усього різноманіття овоче-баштанних культур, які вирощуються в Україні майже 5%.

Подальший розвиток товарного виробництва дині в Україні залежить від сукупності факторів, серед яких першочергове значення має сорт (гібрид) як головний чинник підвищення врожайності та якісних показників продукції.

В Державному реєстрі сортів рослин, придатних для розповсюдження в Україні на 2017 р. знаходяться 63 сорти і гібриди дині 50 сортів та 13 гетерозисних гібридів дині, 1 з них селекції Дніпропетровської ДС (Дніпро F1). Вітчизняні сорти займають 50% сортименту. До широкого розповсюдження пропонуються ранньостиглі гетерозисні гібриди, заявлені фірмами із Туреччини, Ізраїлю, Нідерландів, США, Німеччини. Українські науково-дослідні установи для вирощування як у відкритому, так і у захищеному ґрунті пропонують в основному тільки сорти. Вітчизняні сорти та гібриди беззаперечно найбільш пристосовані для вирощування у природно-кліматичних умовах України. Вони мають високу адаптивну здатність і придатні для вирощування як у відкритому, так і у захищеному грунті у різних зонах України.

Детальніше про це читайте будь ласка у журналі

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here