Новi сорти картоплi селекцi¯ полiського дослiдного вiддiлення iк наан

0
265

Нові тенденції, які з»явились протягом останніх років у галузі картоплярства, привели до збільшення затрат на виробництво картоплі, пов’язане, насамперед, з різким подорожчанням добрив, пестицидів, енергоносіїв, сприяли зменшенню рівня рентабельності цієї важливої с.-г. культури та одночасно зробили неефективним застосуванням окремих засобів інтенсифікації галузі. У даній ситуації підвищити ефективність картоплярства в регіоні можливо завдяки впровадженню адаптивних систем землеробства. Це в свою чергу кардинально змінює вимоги до існуючого сортименту картоплі.

На сьогодні перевагу матимуть сорти стійкі проти найбільш поширених хвороб і шкідників, екологічно стабільні, які в змозі формувати високий урожай незалежно від факторів середовища та умов вирощування. Тому на вирішення цих складних проблем і орієнтована селекційна програма з картоплярства на дослідній станції протягом останніх років.

Ще у 1929 році на станції започаткована селекція картоплі. За досить короткий період цілеспрямованої та інтенсивної роботи було створено сім перспективних гібридів картоплі, які з 1937 року проходили державне сортовипробування. Так, уже в 1939 році районовано перший український сорт картоплі Поліська 36, який в повоєнні роки займав площі лише в громадському секторі понад 100,0 тис. га.

Починаючи з 1976 року, основним напрямом селекційної роботи стає створення ранніх сортів картоплі, що були в дефіциті як в Україні, так і за її межами. Особливого поширення, перш за все на Півдні України, набувають дуже ранні сорти картоплі дослідної станції: Каскад Полісся, Косень 95, Божедар, Тирас, Вимір і Карлик 04.

Враховуючи серйозну небезпеку для картоплярства від поширення картопляної нематоди, починаючи з середини 70-х років минулого століття, селекціонери станції створюють цілу низку нематодостійких сортів, внесених до Реєстру сортів рослин України: Віхола, Берегиня, Доброчин, Поран, Поліська 96, Тетерів, Партнер, Звіздаль, Взірець і Предслава.

З 1929 року на дослідній станції створено 73 сорти картоплі (як закінчені наукові розробки), з них 50 внесено в Державний реєстр сортів рослин України, ще п’ять сортів проходять державне сортовипробування.

З нових сортів картоплі, створених на Поліській дослідній станції протягом 2011-2017 років, поширення набувають: Чарунка, Лєтана, Іванківська рання, Сингаївка, Межирічка, Взірець, Радомисль і Предслава.

Дуже ранні. Радомисль – столового використання. Можлива урожайність 380-400 ц/га. Висока товарність бульб. Під час підкопування на 60-й день від садіння урожай становить 90-110 ц/га. Комерційно привабливий для ранньої продукції. Смакові якості добрі. Вміст крохмалю 11,0-13,0%. Стійкий проти раку картоплі, іржавості бульб і хвороб виродження. Середньо стійкий проти парші звичайної і стеблової нематоди. Стійкий до посухи і високих температур.

Завдяки ніжно-рожевому кольору бульби, світло-жовтому м’якушу та округло-овальній формі з поверхневими вічками має гарні товарні якості. Кущ середньої висоти, добре облиствлений, квітка червоно-фіолетова.

Придатний для вирощування двоурожайною культурою на півдні України та на всіх типах ґрунтів.

Ранньостиглі. Взірець – столового використання. Потенційна врожайність 350-400 ц/га. Характеризується інтенсивним накопиченням врожаю на початковому періоді росту і розвитку (на 60-й день від садіння урожай становить 70-90 ц/га). Смакові якості добрі (тип розварювання В), низька схильність до потемніння у вареному вигляді. Вміст крохмалю 15,0-16,0%.

Стійкий проти раку картоплі, золотистої картопляної нематоди, фітофторозу листя і іржавості бульб. Польова стійкість до вірусних хвороб. Сорт достатньо стійкий до посухи. Добра лежкість при t+4˚C. Тривалий період зберігання.

Кущ середньої висоти, гніздо компактне, квітка біла. Бульба жовта, овально-округла, м’якуш світло-жовтий, вічка неглибокі. Придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.

Чарунка – столового використання. Урожайність в кінці вегетації 370-410 ц/га, на 40-45день після сходів 80-100 ц/га. Великобульбовий сорт з раннім бульбоутворенням та інтенсивним ростом. Формує крупні, однорідні, округлі бульби (в кущі 10-16шт.) світло-жовтого кольору з поверхневими вічками та білим м’якушем. Вміст крохмалю 13,0-14,5%. Смакові якості добрі (тип розварювання А), слабка схильність до потемніння м’якоті після варіння. Бульби добре зберігаються. Має польову стійкість проти вірусних хвороб. Адаптований до умов вирощування в різних ґрунтово-кліматичних зонах.

Середньоранні. Іванківська рання – столового призначення. Урожайність – 60-70 ц/га на 60-й день від садіння, в кінці вегетації 400-460 ц/га. Великобульбовий насичено рожевого кольору сорт з кремовим м’якушем і неглибокими вічками. Притаманний добрий смак з цільною текстурою та стійкістю до потемніння в сирому та вареному вигляді. Вміст крохмалю 13,0-15,0%. Характеризується рівномірними сходами, інтенсивним ростом куща, раннім бульбоутворення і середньо тривалим періодом спокою, лежкість добра.  Посухостійкий, високо пластичний та стійкий до виродження. Стійкий проти звичайного біотипу рака і іржавості бульб. Придатний для двоурожайної культури на півдні України.

Межирічка – столового використання. Урожайність 70-90 ц/га на 40-45 день після сходів, 370-430 ц/га наприкінці вегетації. Володіє добрими смаковими якостями (тип розварювання АВ) та гарним товарним виглядом. Вміст крохмалю 13,0-14,0%. Сорт характеризується швидким темпом росту та раннім бульбоутворенням. Стійкий проти звичайного патотипу раку, іржавості бульб і вірусних хвороб. Добре зберігається.

Формує рожеві, округлі середнього розміру вирівняні і однорідні бульби (в кущі 12-14 шт.) з поверхневими вічками та білим м’якушем. Кущ середньої висоти, добре облиствлений, квітки червоно-фіолетові. Придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.

Середньостиглі. Лєтана – столового використання. Урожайність 380-450 ц/га. Вміст крохмалю1 — 6,0-19,0%. Сорт має добрі смакові якості (тип розварювання В), довгий період спокою, добре зберігається. Великобульбовий з красивою червоною шкіркою сорт, який характеризується стабільною продуктивністю незалежно від ґрунтово-кліматичних умов та високою товарністю бульб. Мілкі вічка, гладка шкірка, овальна форма та білий м’якуш формує привабливий зовнішній вигляд.

Стійкий проти раку картоплі. Високо стійкий проти фітофторозу і іржавості бульб. Середньо стійкий проти  парші звичайної, стеблової нематоди і кільцевої гнилі.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here