Обробка насіння овочевих рослин мікробіологічними препаратами

0
147

В умовах сучасного розвитку овочівництва для отримання високих урожаїв якісних овочів актуальне використання не тільки традиційних хімічних добрив, стимуляторів та регуляторів росту, а й мікробіологічних препаратів. Необхідно мати на увазі, що, вирощуючи органічну продукцію, використовувати традиційні добрива та деякі регулятори росту для збільшення урожайності овочів заборонено. Ось у цьому випадку і стане у пригоді використання мікробіологічних препаратів для стимулювання росту та розвитку рослин.

Перш ніж приступити до використання мікробіологічних препаратів (МБП), необхідно визначитися з тим, що ж ми маємо розуміти під цим терміном. Насамперед він охоплює широкий спектр препаратів, які у своєму складі містять в достатній кількості корисні живі штами мікроорганізмів, життєздатні спори або продукти їх метаболізму. Згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», ці препарати об’єднуються під загальним терміном «біопрепарати».

Принципова відмінність МБП від препаратів хімічної природи, які у більшості випадків діють контактно, полягає у тому, що жива культура корисних мікроорганізмів, яка входить до композиційного складу, з моменту вступу в контакт з паростком рослини утворює з нею різні типи симбіотичної взаємодії, котра у подальшому супроводжує її протягом усього наступного циклу розвитку. Крім того корисні мікроорганізми, закріплюючись на рослинних рештках, зимують у ґрунті, створюючи ефект післядії, що супроводжується збагаченням ґрунтів  корисною мікрофлорою.

Біопрепарати в залежності від видів мікроорганізмів поділяються на препарати з фунгіцидною, стимулюючою дією, а також ті, що виконують роль біодобрив.

Фунгіцидна дія МБП, на відміну від хімічних засобів захисту, не тільки здатна лікувати захворювання та пригнічувати розвиток його збудників, а й дозволяє «залучати» власні імунні механізми рослини. Використання МБП дозволяє активізувати антистресовий ефект, який проявляється у стійкості оброблених рослин до несприятливих погодних умов (посуха, тривале перезволоження, заморозки, стресові температури). МБП, виконуючи роль біодобрив, на відміну від традиційних макродобрив, забезпечують фіксацію повітряного, найбільш доступного азоту, мобілізують запаси елементів живлення, що знаходяться у ґрунті у зв’язаному стані – в першу чергу це стосується важкодоступних форм фосфору і ряду мікроелементів. Корисна мікрофлора, яка входить до складу МБП, сприяє найбільш повному розкриттю потенціалу овочевих рослин, яке супроводжується збільшенням урожайності, а також покращенню біохімічного складу у товарній частині рослин.

Активне застосування МБП у овочівництві дозволяє знизити хімічне навантаження на ґрунти, ґрунтові і підґрунтові води та й взагалі на навколишнє середовище, зокрема, у прилеглих лісосмугах та населених пунктах. Використання МБП сприяє нормалізації мікробіологічної активності ґрунту, що також впливає на відновлення запасів гумусу та родючості ґрунту в цілому.

Використовуючи МБП, слід обов’язково дотримуватися рекомендації по їх застосуванню. Це пов’язано з тим, що основу МБП складають вкрай активні мікроорганізми. Недопустимо перевищувати норму їх внесення. Різке збільшення мікроорганізмів може пригнічувати розвиток рослин, особливо під час проростання.

Ефективність того чи іншого заходу в овочівництві оцінюється зазвичай по підвищенню врожайності і покращенню її якості. Ефективність застосування МБП безпосередньо пов’язана з рівнем агротехніки у господарстві. Використання самих МБП не дасть позитивного ефекту. Лише комплексне застосування якісного насіння та інтенсивних технологій вирощування овочевих культур дозволить, використовуючи МБП, отримати прибавку врожаю на рівні 12-25%.

Слід пам’ятати про побічну дію МБП. Практично всі вони у різній мірі  стимулюють ріст рослин, в тому числі і бур’янів. Тому на полях з високою засміченістю бур’янами застосування МБП вимагає обережності. Здатність МБП підвищувати схожість насіння, в тому числі ослабленого, може спровокувати загущення посівів. Тому особливу увагу слід приділяти нормі висіву. У ряді випадків при нестачі мінерального живлення або запасів ґрунтової вологи використання МБП призводить до збільшення біологічного врожаю, але якість його при цьому знижується.

Впродовж вегетаційного періоду між рослинами і мікроорганізмами, які їх оточують, складаються найрізноманітніші взаємодії. Мікроорганізми отримують від рослини органічні речовини, вони можуть утворювати симбіотичні взаємодії чи навпаки паразитувати на ній. Між  різними мікроорганізмами виникає конкуренція за джерела харчування, при цьому у здорової рослини нормальна мікрофлора пригнічує патогенну. Тому досить актуальним питанням є якомога раніше зайняти місце навколо рослини корисною мікрофлорою. Цього можна досягти шляхом обробки насіння перед сівбою препаратами антагоністами фітопатогенів.

Даний агротехнічний прийом дозволяє створити навколо паростка захисний шар з корисних мікроорганізмів, які у подальшому будуть супроводжувати рослину протягом усієї вегетації. Для обробки використовують препарати, які у своєму складі містять корисні мікроорганізми (Bacillus subtilis, Pseudomonas aureofaciens, Pseudomonas fluores-cens, Streptomyces lavendulae, Streptomyces griseus, Trichoderma lignorum, Penicillium vermiculatum). МБП повинні обов’язково бути включені до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Вони істотно знижують захворюваність рослин грибними інфекціями: фітофторозом, чорною ніжкою, фузаріозом, борошнистою росою та ін., а також бактеріозами, що позитивно позначається на врожаї та якості продукції.

Серед МБП стимулюючої дії на першому місці за масштабами застосування стоять препарати на основі гіберелової кислоти, яку отримують мікробіологічним способом з гриба (Gibberella). Цей грибок був відкритий в Японії. Він викликає гігантизм у рису (хвороба Баканое — шалений рис). Останнім часом на ринку з’являється багато мікробних фіторегуляторів комплексної стимулюючої дії. До них належать препарати на основі метаболізму грибів-ендофітів обліпихи, женьшеню та ін. Ці препарати застосовують на овочах для стимуляції проростання і росту, вони підвищують стійкість до захворювань і збільшують врожайність та якість продукції.

Обробку насіння необхідно проводити у день посіву. Оптимальною  є обробка невеликими партіями безпосередньо перед сівбою. Оброблене насіння не можна залишати під прямими сонячними променями та допускати його перегрівання. Висів рекомендується проводити у вологий ґрунт.

Невелику кількість насіння можна обробляти вручну на поліетиленовій плівці, ретельно перемішуючи та стежачи, щоб насіння рівномірно було оброблено.  Механізовану обробку насіння МБП здійснюють машинами для протруювання насіння за технологією, аналогічною до протравлення. Для цієї мети придатні ПСШ-3, ПС-10, які перед початком необхідно ретельно відмити від пестицидів. Оброблене МБП насіння затарюють у мішки і транспортують до місця висіву.

Насіння овочевих культур обробляють чистим препаратом або розведеним водою 1: 1. Необхідно чітко дотримуватися інструкції. Кількість рідини має становити 1-2% від маси обробленого  насіння, щоб забезпечити рівномірний розподіл препарату на насінні, не перезволожуючи його. Для кращого закріплення до робочої рідини необхідно додати прилипач.

Сучасний ринок мікробіологічних препаратів в Україні поступово розширюється, чому сприяє зростаюча екологічна свідомість населення та виробників. Збільшується кількість потенційних споживачів екологічно чистої продукції. Сьогодні це вже не лише дитячі та медичні установи, іноземні туристи і забезпечені люди, а й значна частина населення, яке бажає вести здоровий спосіб життя або компенсувати якісним харчуванням несприятливу екологічну обстановку.

Духін Є.О. кандидат с.-г. наук с.н.с.

Духіна Н.Г. кандидат с.-г. наук н.с.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here