Особливості вирощування капусти кольрабі

0
161

Капуста кольрабі має кілька переваг перед іншими представниками родини Капустяних (Brassicaceae) – короткий вегетаційний період і великі можливості для експорту. Тому може стати альтернативною культурою для виробників овочів в Україні. Її можна вирощувати у ранній, літній та осінній періоди. В даний час існує багато гібридів, з яких можна отримувати високі врожаї. Продукція є придатною для свіжого ринку, а також для заморожування. Гібриди цієї культури також стають популярними серед фермерів через раннє дозрівання та однорідність стебел.

Капуста кольрабі багата на вміст білків, кальцію, фосфору, магнію. Рослина дієтична, калорійність складає 43 кілокалорії у 100 грамах. У 100 г свіжої продукції міститься 6,2 г вуглеводів, 1,7 г білків і 3,6 г клітковини. Кольрабі містить високу кількість вітаміну С – 75 мг аскорбінової кислоти у 100 г капусти, через що її називають «північним лимоном». Кольрабі багата також на вітаміни групи В та РР, а також амінокислоти – гістидин, лізин, треонін, валін, аргінін та ін.

Використовується також в у народній медицині. Регулярне споживання цього овочу допомагає людям із підвищеним тиском, укріплює стінки серцевих м’язів, сприяє захисту шлунково-кишкового тракту.

Кольрабі вперше почали культивувати у Європі древні римляни близько 1500 років тому. Перший опис кольрабі провів європейський ботанік у 1554 році. До кінця XVI століття овоч був відомий у Німеччині, де вперше його виростили садівники імператора Карла Великого. Потім почали культивувати кольрабі у Англії, Італії, Іспанії та східному Середземномор’ї. Сьогодні капуста кольрабі – популярний овоч у Європі, Азії і північних Штатах Америки та у Канаді. Це головна культура у північних європейських домашніх садах.

Німеччина є найбільшим у світі виробником і найбільшим споживачем кольрабі, площі становлять близько 1600 га. Збір товарної продукції близько 40 000 тонн на рік. Навіть саме слово «кольрабі» у перекладі з німецької означає «капустяна ріпа».

Виробництво в Італії, Франції, Бельгії та Нідерландах характеризується набагато меншою урожайністю ніж у Німеччині і, в основному, вирощується на свіжу зелень або для переробки. Зростаючий попит з боку північних країн на кольрабі викликав розширення оброблюваних площ на іспанському узбережжі Середземного моря. Також кольрабі вирощується в Східно-Анатолійському регіоні Туреччини.

В Європі модні сорти з обірваним і глибоко розсіченим листям. Іноді вирощується як декоративна рослина у садах.

Капуста кольрабі (Brassica oleracea var gongylodes) – це дворічна рослина, яка має вкорочений товстий пагін кулястої форми. Зовнішнім виглядом рослина нагадує ріпу. На поверхні шкірки проростають довгі черешки (листкові стебла) з листям, яке зовні нагадуэ листки капусти. Рослина має висоту не менше 0,6 м.

Кольрабі належить до ранньостиглих овочевих рослин. Вегетаційний період складає 50–70 діб. За перший рік вегетації формується пагін, який в залежності від сорту буває різної форми – від округлої до овальної; світло-зеленого або фіолетового забарвлення. Зелені форми швидше дозрівають і тому більше підходять для ранніх посівів, фіолетові форми витриваліші і використовуються головним чином для озимих культур.

Протягом другого вегетаційного періоду у кольрабі утворюється квітуче стебло з численними жовтими квітками. Із них формуються плоди – серпоподібні стручки, які наповнені маленькими чорними насінинами.

Культура є вимогливою до освітлення. Найкращий товарний вигляд мають рослини, які знаходяться на відкритій місцевості.

Найкращий розвиток рослин відбувається за температури повітря від 18 до 25 °C.

Кольрабі характеризується холодостійкістю. Рослини витримують сильні морози (до мінус 10 °C), тому їх можна залишити на всю зиму на ділянках у південних районах та збирати в міру необхідності.

Висадку насіння проводять ранньою весною безпосередньо у відкритий ґрунт. Насіння висівають на глибину до 2,5 см на початку травня. Для проростання насіння потрібна температура +15…+18°С. Ґрунти бажано обирати родючі, із лужним складом. Допустимий показник pH у діапазоні від 4,5 до 7,5. Рослини добре реагують на внесення добрив. З осені бажано вносити органіку під оранку. Найкращими попередниками для культури будуть огірки, помідори, картопля, буряк столовий, бобові. Слід уникати ділянок після рослин родини Капустяних, оскыльки вони можуть пошкоджуватись однаковими хворобами та шкідниками.

Для отримання однорідних посадок кольрабі частіше спочатку вирощують розсаду, особливо для ранніх урожаїв, які найбільше цінуються на ринку. Насіння на розсаду висівають у кінці квітня. Касети набивають ґрунтовою сумішшю, яка має бути збалансованою поживними речовинами, добре зволожують. Після посіву вкривають плівкою, яку слід зняти одразу після появи сіянців, які з’являються вже на 5–6 добу. З появою першого справжнього листка розсаду пікірують у більші ємності по 6–8 см діаметром, присипаючи рослини землею до сім’ядольних листочків. Перед висадкою у відкритий ґрунт розсаду необхідно загартувати. Для цього протягом 10–14 діб ємності виносять на відкрите повітря з більш низькою температурою, поступово збільшуючи період їхнього перебування. При досягнені саджанцями висоти 12 см можна провести їх висадку у відкритий ґрунт. Рекомендована схема посадки рослин 20–30 см із міжряддям 45–60 см.

Розсаду кольрабі не можна сильно заглиблювати. В цьому випадку затримується формування стебла, іноді рослини можуть навіть зацвісти. У правильно висаджених рослин коріння знаходиться біля самої поверхні землі і лише злегка присипані. Ділянки бажано вкрити білим агроволокном для зменшення ризику пошкодження молодих рослин капустяними блішками, капустяним клопом чи гусенями.

Стебло формується в фазі 7–8 листків. Розростається рослина дуже швидко. Протягом всього періоду вегетації ґрунт в міжряддях слід глибоко рихлити, це допомагає отримати більш соковиті і ніжні стебла. Рослини двічі підживлюють рідкими добривами.

Кольрабі вирощують в основному для отримання ранньої продукції. Урожай збирають при досягненні діаметра стебла7–8 см, максимально – 10 см. Масово збирають восени, не чекаючи заморозків. Рослини висмикують із корінням, листя зрізують.

Кольрабі добре зберігатиметься в холодильнику протягом 1 тижня або протягом одного-двох місяців у холодному вологому місці. Для тривалого зберігання урожай складають в підвал та присипають піском. Температура повинна бути на рівні 0–1 °С і відносній вологості повітря 90–95%. Кольрабі можна також заморозити.

Для вирощування рекомендується регулярне зрошення ділянок. Кольрабі потребує рівномірної подачі вологи, щоб мати змогу утворювати гарні стебла. При нестачі вологи стебла розтріскуються і грубіють. Бажано провести мульчування міжрядь компостом або подрібненою корою. Такий прийом зберігає поверхню ґрунту вологою, а також уберігає від бур’янів.

Кольрабі споживають у сирому вигляді, використовують для приготування страв. Очищений сирий овоч кольрабі на смак нагадує солодке яблуко у поєднанні із ріпою. Деякі поціновувачі порівнюють його із серцевиною капусти головчастої або дуже солодкою ріпою чи селерою. Зазвичай кольрабі відварюють у солоній воді або тушкують із м’ясом та рисом, та додають до салатів чи смажать замість картоплі.

Г.В.Мозговська, к.с.-г.н., Інститут овочівництва і баштанництва НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here