Ожина – смачна, цілюща, перспективна

0
70

З цією сизо-фіолетовою ягодою я «познайомився» ще в дитинстві, коли ходив до лісу по гриби. Тієї щасливої пори чомусь недолюблював її, бо дуже вже шкрябкі були у неї пагони, і після проходжень крізь ожинові кущі частенько руки мої були неначе неслухняним кошеням подряпані. Та попри це, поласувати ожиною нагоди все ж не втрачав, адже ягідки її мали ні з чим незрівнянний смак.

На сьогодні ж ця рослина-напівчагарник стає все більш популярною як на невеличких присадибних діляночках, так і на великих площах у промисловому виробництві. Порахувавши, «зелені» підприємці дійшли висновку, що навіть за порівняно чималих витрат на закладення насаджень ожини (облікувавши при тому вартість саджанців, установку шпалер, витрати на збирання, упаковку, транспортування тощо) при врожайності сучасних сортів, які дають змогу одержувати до 20 т/га цілющих ягід, виробництво ожини можна вважати рентабельним та високодохідним.

Якщо у природі зазвичай зустрічається ожина сиза, то в багатьох господарствах культивується багато видів саме садової ожини – гібриду малини й ожини (вони є родичами). Окультурені сучасні сорти та гібриди, на відміну від своїх дикорослих родичів, є досить потужними рослинами, з довгими (1,5 м 3 м) пагонами. В останні роки зустрічаються й виткі сорти – з пагонами до 9 м. Є сорти, у яких пагони гладенькі – без дряпучих шпичаків-голочок. Надсучасні сорти ожини рясно родять і дають врожаї великих ягід відмінного смаку: урожай з одного куща може сягати 1015 кг залежно від віку рослини. Приваблює ця рослина ще й тим, що її кущі практично не потребують хімічних обробок, а ягідки завжди чисті, адже шкідників у вже існуючих сортів майже немає, а грибковими хворобами рослини уражаються лише за несприятливих погодних умов.

Що стосується корисних властивостей, то у цієї рослини цілющим вважається все: і ягоди, і листя, і стебло, і коріння.

Ожину, до речі, багато хто чомусь вважає однією з найвибагливіших ягідних культур. Чи так це? Вирішуйте самі.

Найкращими для неї є достатньо освітлені ділянки, хоча деякі сорти можуть витримувати й незначне затінення. Що стосується ґрунтів, то «любить» вона добре дреновані, середньо-суглинкового механічного складу, достатньо зволожені (але не перезволожені) ґрунти. Коренева система рослини проникає на метрову глибину, хоча основна частина коріння розташовується на глибині приблизно 60 сантиметрів від поверхні. Під час висаджування, а це можна робити як навесні, так і восени, потрібно внести поживу для рослини: 56 кг перегною або компосту, 100150 г суперфосфату, 4050 г калійних добрив для однієї посадкової ями (перед внесенням всі добрива треба ретельно перемішати з ґрунтом) – цього повинно вистачити на 23 роки. Схема розміщення залежить від сортових особливостей і системи формування куща: слаборослі сорти за віялового формування розміщують у рядах через 22,5 м, сформовані за системою двобічного плетіння – через 2,53,5 м, а відстань між рядами залишають не менше 2м.

Більшість сортів культурної ожини, а особливо виткої, потребує опори. Шпалера для рослини, що плететься, робиться на стовбцях з трьох дротів, розташованих на висоті 0,9м, 1,2м та 1,5 м. Віяловий спосіб формування куща, при якому роздільно розміщують пагони, що плодоносять і ростуть, застосовують як для виткої ожини, так і для прямостоячої. У перший рік після садіння молоді пагони підв’язують до шпалер, спрямовуючи їх похило в один бік (влітку наступного року вони плодоноситимуть), а ті пагони, що відростають, підв’язуючи, спрямовують у протилежний бік. Всі бічні пагони, окрім тих, що ростуть у напрямку до дроту, вирізують, формуючи вузький і зручний для обслуговування (догляду та збирання врожаю) ряд рослин.

Догляд за насадженнями сам по собі нескладний, але треба знати, що ожина, як і малина, родить на дворічних пагонах, які після плодоношення відмирають. Після того, як урожай зібрано, дворічку вирізують і знищують, а однорічні стебла вкорочують у місці перегину. В кінці весни чи на початку літа потрібно сформувати пагони, що відростають, залишаючи 68 на одному кущі (або 1216 шт. на 1 метр ряду). Видаляють всі слаборозвинуті та пошкоджені пагони, а ті, що з’являються, обрізують при досягненні довжини 810 см.

Одним із найважливіших заходів, який впливає на урожай наступного року, є пінцирування, тобто видалення верхівки пагона. Цей агроприйом сприяє пробудженню бічних бруньок, утворенню розгалужень та збільшенню зони плодоношення. Справа в тому, що основна зона плодоношення ягід формується в середній частині стебла, а тому верхівки стебел можна обрізувати без зайвої поблажливості.

Урожай ожини збирають у декілька прийомів – достигають ягоди нерівномірно (треба знімати ягоди, покриті сизим нальотом). Плоди ожини майже не деформуються під час їх зривання зі стебел і добре транспортуються. Між тим, перебираючи ягоди, не можна допускати, щоб вони лопалися – пошкодженими вони зберігатися не будуть.

І дещо про боротьбу зі шкідниками та хворобами. По-перше: під час придбання саджанців звертайте увагу на якість садивного матеріалу та на сорти. Адже здоровий та стійкий до патогенів матеріал – запорука майбутнього врожаю. Слід зазначити, що переважна кількість шкідників і збудників хвороб знищується за осінньої культивації ґрунту та при мульчуванні насаджень органічними рештками шаром 810 см. Також заслуговує на увагу біологічний метод захисту насаджень. Спробуйте використати природних ворогів тих істот, що завдають шкоди рослинам. А задля цього біля ягідників висівайте кріп, аніс, коріандр – комахи, які є ворогами шкідників, охоче їх відвідують. Садіть ті рослини, які мають інсектицидні й фунгіцидні властивості: цибулю, часник, ромашку, задіюйте листя і стебла помідорів тощо.  До хімічних обробок раджу вдаватися лише у крайньому разі, адже, як я вже згадував, ожина у порівнянні з іншими плодовими, овочевими та ягідними культурами є однією з небагатьох культур, яка стійка до хвороб і шкідників та дає продукцію, котру без перебільшення можна назвати екологічно чистою та цілющою. Тому впевнений, що у найближчому майбутньому ця культура широко використовуватиметься у промисловому виробництві.

Андрій Навродський

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here