ПЕРЕЦЬ СОЛОДКИЙ. ТОНКОЩI Й ОСОБЛИВОСТI ВИРОЩУВАННЯ

0
104

 

Плоди перцю солодкого користуються значним попитом в Україні. Різноманітність сортименту за формою, забарвлення, розміром – від крупноплідних до гібридів з дрібними плодами, від ранньо- до пізньостиглих, придатних для вирощування в умовах відкритого і закритого ґрунту, все більше приваблює виробників і споживачів.

Перець солодкий – беззаперечний лідер серед овочевих культур в Україні. В останні роки помітно збільшилися площі їх вирощування, а також валовий збір продукції. Споживання перцю населенням постійно зростає, а значить, він залишається привабливим для фермерів. З огляду на це іноземні селекційні компанії пропонують для ринку України нові перспективні гібриди перцю солодкого, які добре зарекомендували себе для свіжого споживання і для переробки.

Чому ж фермери вирощують іноземні гібриди, насіння яких в декілька разів дорожче за вітчизняне? Гібриди мають перевагу над сортами. Це – стабільний і тривалий період плодоношення, що забезпечує високу врожайність, вища стійкість до найбільш поширених хвороб. Гібриди краще переносять несприятливі погодні умови, дружно дозрівають, однорідні. Відрізняються від сортів потужним ростом, великими товстостінними плодами з чудовим смаком і товарним виглядом протягом усього періоду плодоношення, що безсумнівно гарантує виробникам отримання високих прибутків.

Щоб виростити високий урожай перцю, треба постаратися. Перше, від чого залежить врожайність, – якість розсади. Розсаду перцю вирощують без пікіровки (оскільки коренева система не утворює нових корінців) у горщечках, торфоперегнійних кубиках або касетах. Касети використовують із різною кількістю комірок. Для отримання ранньої продукції краще брати комірки більших розмірів. Що більший об’єм, то товстішою та якіснішою буде розсада. Для цього використовують касети з кількістю комірок 54-96, вік розсади – 40-45 діб. Для отримання більш пізньої продукції беруть касети на 160 комірок, розсаду висаджують молодою – до 30-35 діб.

Насіння сіють на глибину 0,5-1 см. За ручного посіву дуже важлива рівномірність глибини загортання. Це сприяє отриманню рівномірних сходів. За глибокої сівби отримують слабкі сходи, з довгим підсім’ядольним коліном, а за мілкої – сходи пересихають, з’являються в розтягнуті строки і часто з нерозкритими сім’ядолями.

Висока температура й вологість повітря під час вирощування розсади небажані, оскільки це призводить до витягування рослин, захворювання їх на чорну ніжку й сповільненого розвитку кореневої системи. Після появи сходів поливають по мірі підсихання ґрунтосуміші. Помірне чи обмежене водоспоживання розсади надає їй стійкості до низьких температур. Однак це не означає, що ґрунт має бути сухим – тоді рослини погано ростуть, стебло передчасно дерев’яніє, що в майбутньому призводить до зниження врожайності.

Суттєвий вплив на якість розсади має підживлення. Його починають після появи перших справжніх листків. Перець вразливий до бактеріальної плямистості, тому потрібно використовувати для підживлення добрива, що містять мідь.

Для запобігання ураження розсади кореневими гнилями у фазі однієї-двох пар справжніх листків рослини поливають розчином Превікуру. У фазі трьох-чотирьох пар справжніх листків — розчином Конфідору (протягом півтора-двох місяців запобігатиме ураженню рослин сисними шкідниками).

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here