Переваги і недоліки різних типів сортів і гібридів цукрової кукурузи

0
226

Кукурудза цукрова завдяки своїм унікальним смаковим якостям, вмісту поживних речовин і вітамінів належить до найкорисніших овочевих делікатесів. В 1 кг зерна кукурудзи цукрової міститься до 25 г протеїну, 8 г жиру, 135 г вуглеводів, 775 мг фосфору, 60 мг кальцію, 3,2 мг заліза. Крім того, кукурудза цукрова є джерелом надходження в організм людини вітамінів В1, РР, В2, С; у фазу молочно-воскової стиглості в зернівках міститься майже 80% елементів періодичної системи Менделєєва. За калорійністю вона посідає перше місце серед усіх овочів: у 100 г зерна молочної стиглості міститься від 334340 до 530 ккал. Слід зауважити, що при правильному зберіганні у замороженому, консервованому або свіжому вигляді в умовах керованої атмосфери, що передбачає штучне регулювання температури повітря, концентрації в ньому кисню та вуглекислого газу, свіжозібрана кукурудза цукрова практично не втрачає своїх смакових якостей і харчової цінності. Кукурудза взагалі і цукрова зокрема є сировиною для консервної, крохмале-патокової, концентратної та броварної промисловості. У світі на період 20012005 рр. кукурудза на споживання у молочно-восковій стиглості вирощувалася на площі 1,027 млн га, з них 0,4 млн га припадало на долю цукрової кукурудзи. Кожен четвертий гектар під кукурудзою на харчові цілі — американський. Майже кожен другий качан кукурудзи цукрової — зі США (45,82% світового валового збору). У цілому площі під кукурудзою на харчові цілі з 1961 р. зросли на 137%. Найбільшими вони є у США (270,2 тис. га), Угорщині (30,4 тис. га), Канаді  (29,1 тис. га), Франції (28,9 тис. га), Японії (27,9 тис. га). Середньорічне споживання кукурудзи цукрової на одну людину в Україні становить 3,54,0 кг. За рекомендаціями Інституту харчування Академії медичних наук України, доросла людина повинна споживати хоча б 3,7 кг кукурудзи цукрової на рік.

Останнім часом все частіше цукрову кукурудзу можна зустріти на присадибних ділянках та полях фермерських господарств. Воно й не дивно: стабільно високий попит породжує пропозицію. Втім, задля досягнення успіху у виробництві цукрової кукурудзи слід враховувати багато нюансів. Один із них – правильний вибір сорту або гібриду культури виходячи з цільового призначення посіву, адже від цього залежатимуть як агротехнічні нюанси, так і органолептичні якості урожаю. У цьому випадку у першу чергу слід орієнтуватися на тип рослин цукрової кукурудзи, яких існує чотири: проста цукрова (su), цукрова поліпшена (se), суперсолодка (sh2), суперсолодка «Triplesweet». Розглянемо особливості кожного типу цукрової кукурудзи, а також основні якості кожного з наведених вище типів.

Основою класифікації кукурудзи цукрової за типами є  рівень вмісту цукрів в зернівках в період їх технічної (збиральної) стиглості. Цукрова кукурудза отримала здатність до накопичення у своїх зернівках високого вмісту цукрів при низькій швидкості їх трансформації в крохмаль внаслідок генетичних мутацій, що викликають депресію синтезу крохмалю. Піковий вміст цукрів в зернівці при максимальних органолептичних якостях зазвичай припадає на фазу молочної початок молочно-воскової стиглості зерна, що і визначає більш ранні терміни збирання врожаю порівняно з кукурудзою зерновою, якій потрібне досягнення повної стиглості зерна.

Проста цукрова кукурудза (su) є найбільш старою формою і отримала максимальне поширення. Основна маса сортів і гібридів кукурудзи цукрової української селекції (наприклад, широко відомі сорти Брусниця, Делікатесна, Дмитрик) належить саме до цього типу. Вміст цукрів в зерні простої цукрової кукурудзи знаходиться в межах 616%, при цьому вони дуже швидко переходять в крохмаль у разі перестою урожаю в польових умовах і зберіганні зібраних качанів при високій температурі довкілля. Качани, які планується реалізувати на ринку свіжої овочевої продукції, необхідно зібрати в найкоротші терміни у фазі молочної стиглості зерна. Проста цукрова кукурудза вважається універсальною за цільовим призначенням: може реалізовуватися як на ринку свіжої продукції, так і йти на потреби переробної промисловості, заморожування і консервацію. Проста цукрова кукурудза вважається найменш вимогливою до агротехніки. Крім того, вона добре пристосована до механізованого збирання (таблиця 1).

Таблиця 1. Переваги і недоліки простої кукурудзи цукрової

Переваги

Недоліки

Виняткова життєздатність і енергія проростання насіння

Найбільш низький вміст цукрів у зернівці

Швидке вкорінення

Швидкі втрати цукрів

Ароматність

Псується при перестої в польових умовах

Менше ушкоджуються качани при збиранні врожаю

Стабільна насінна продуктивність

 

 

Кукурудза цукрова типу se містить дещо підвищену (1422% у гетерозиготних і до 2028% у гомозиготних гібридів) кількість цукрів. При цьому зернівки легко травмуються, вимоги до умов вирощування і агротехніки підвищуються. Уперше така кукурудза з’явилася в США на початку 1970-х років. В основному використовується як продукт на ринку свіжої овочевої продукції (таблиця. 2).

Таблиця 2. Переваги і недоліки поліпшеної цукрової кукурудзи

Переваги

Недоліки

Цукристість

Менш тривале збереження товарності, ніж у sh2 кукурудзи

Ніжність

Цукристість коливається залежно від кліматичних умов

Ароматність

Менша життєздатність і сила росту, ніж у простої цукрової кукурудзи

Стійкість до захворювань

 

 

Суперсолодка кукурудза (sh2) є стандартом сучасної цукрової кукурудзи у світі. Зернівки окремих гібридів здатні накопичувати до 45% природних цукрів. Продукція має виняткові смакові якості, зовнішній вигляд і аромат. Має максимальний попит на ринку та стабільно високу вартість. У той же час рослини ряду гібридів суперсолодкої кукурудзи мають специфічну архітектоніку, украй вимогливі до агротехніки і умов вирощування, проте у відповідь платять рекордно високими врожаями. Уперше гібриди суперсолодкої кукурудзи були введені в аграрне виробництво у кінці 1970-х років. Ключові особливості таких гібридів приведені в таблиці 3.

Таблиця 3. Переваги і недоліки суперсолодкої цукрової кукурудзи

Переваги

Недоліки

Дуже солодка

Специфічний насіннєвий матеріал

Подовжений період збереження цукристості і товарності як у полі, так і на прилавках магазинів

Складніша та дорожча технологія вирощування

Подовжений період збирання врожаю

Зернівка слабка, може розтріскуватися

Менша залежність цукристості від умов довкілля

Потрібна більша за відстанню (понад 1,5 км) ізоляція посівів

Висока рентабельність

Тільки ручне збирання

 

Цукрова кукурудза типу «Triplesweet» є одним із досягнень селекції компанії Syngenta USA. Такі гібриди цукрової кукурудзи поєднують у собі найкращі якості суперсолодкої (sh2) і поліпшеної солодкої (se) кукурудзи: високі смакові якості і тонкий приємний аромат, властивий sh2 гібридам, і більш високу толерантність до агротехнічних умов і умов середовища, властиву se кукурудзі.  Збирання «Triplesweet» кукурудзи може тривати дуже довго без ризику втрати якості урожаю. Цей тип цукрової кукурудзи надає найбільш широкі можливості агровиробникам для отримання максимальних урожаїв продукції найвищої якості при мінімізації виробничих витрат.

Варто відзначити, що виробникам, націленим на отримання чистої від ГМО продукції цукрової кукурудзи, треба звертати увагу на те, що частина сучасних суперсолодких гібридів цукрової кукурудзи американської селекції (зокрема, гібриди Syngrenta USA, отримані із застосуванням технологій Attribute і Attribute II) належать до генетично модифікованих рослин, маючи стійкість проти ряду найбільш небезпечних шкідників (в основному, загону Lepidoptera) і деяких гербіцидів. Тому від вирощування таких гібридів доведеться утриматися (наприклад, лінії і гібриди Remedy BC0805, Aspire GH0851, Milky Way, BC0528, WH0809, BSS0982, WSS0987).

Лиховид П.В., к. с.-г. н., с. н. с. Інститут зрошуваного землеробства НААН України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here