Сортимент голонасінного гарбуза

0
42

Як олійна культура гарбуз розглядається ще з 20–30 рр. ХХ століття. Перевагою голонасінних гарбузів є їх висока придатність як для олійної, так і для кондитерської промисловості. Гарбузове насіння розглядають як перспективну експортну сировину. Насіння має велику цінність для фармакологічної галузі і як продукт для виготовлення високоякісної столової олії. Потенційна врожайність насіння гарбуза 1000–1200 кг з 1 га посіву. При середній олійності ядер насіння гарбуза 49–52% практичний вихід гарбузової олії може скласти не менше 400 кг/га.

До того ж в останній час споживач все частіше відмовляється від насіння гарбуза китайського виробництва, і на світовому ринку різко підвищився інтерес до гарбузового насіння від українського товаровиробника. За даними Держкомстату, експорт вітчизняного гарбузового насіння і гарбузової олії щорічно збільшується.

Основним регіоном з вирощування насіння гарбуза є зона Степу України. Велика кількість переробних підприємств з виробництва олії і лікарських препаратів також створюється в південних областях нашої держави.

Між тим вирощування насіння гарбуза в зоні Лісостепу України як зоні за ґрунтово-кліматичними особливостями найбільш придатної для цієї культури стає особливо актуальним.

Дуже важливим елементом в процесі вирощування насіння гарбуза є знання біологічних особливостей культури і впровадження правильної технології вирощування насіння.

Заради виробництва насіння як основної продукції економічно доцільно вирощувати сорти двох видів: твердокорого та крупноплідного. Від ботанічного виду залежить не тільки урожайність насіння, але і його жирно-кислотний склад.

Так, концентрація линолевої (особливо корисної для людини) жирної кислоти в гарбузовій олії, яка вироблена з насіння мускатного і крупноплідного гарбуза, в 1,5–2,0 рази більша, ніж олеїнової, вміст якої значно більший в гарбузовому насінні твердокорого виду.

Для отримання ж гарбузової олії, більш стійкої до окислювання, з подовженим строком зберігання доцільно вирощувати сорти з більшою концентрацією олеїнової кислоти, а саме твердокорого виду. Саме до нього належать сорти і голонасінного гарбуза: Гамлет, Маслянка, Південний, Грибовський голонасінний 14, Білоруський голонасінний, Ольга, Даная, Міранда, Зебра, Штирійська голонасінна, Гляйсдорфер Олкюрбіс та ін.

Гарбузова олія – дуже корисний продукт, насичений вітамінами А, В, Е, К, F. До його складу входить цинк, магній, залізо, кальцій, фосфор. Такий «безцінний» склад пояснює його високу вартість і в наші дні ( від 250 до 300 грн за 1 літр і вище). За допомогою олії гарбуза можна лікувати хвороби травної, сечостатевої систем, вона покращує роботу печінки, серця, виводить жовч і підтримує нервову систему в нормі. Зовнішньо застосовується для лікування опіків і інших пошкоджень шкіри. У косметології використовується для виготовлення масок і бальзамів для волосся і шкіри, має протигельмітні властивості.

Олія з голонасінного гарбуза має темно-зелений колір і є основним джерелом цинку для організму.

Вирощування голонасінних генотипів гарбуза таке ж, як для культури гарбуза взагалі. Всі операції необхідно проводити у оптимальні строки, а сівбу – лише у достатньо прогрітий грунт. Дотримуватись оптимальної густоти. Проводити систему захисту від бур’янів, хвороб і шкідників. Застосовувати добрива і за необхідності зрошення.

Виділення насіння можна проводити вручну або із застосуванням для голонасінного гарбуза спеціального комбайну, що буде обережно витягувати ядро, не пошкоджуючи цінну зелену оболонку. Дуже важливим для цих генотипів є не запізнитись із виділенням насіння. На відміну від сортів з насінням з твердою оболонкою голонасінні сорти мають особливість – можливість проростання насіння у плодах при запізненні з його виділенням.

Ступінь стиглості насіння гарбуза залежить від біологічних особливостей сорту і умов вирощування. При повній стиглості насіння плоди набувають характерного для сорту кольору, а насіння – певної вологості (не більше 30–35%). В менш сприятливі роки при вологості насіння 40–45% плоди дозарюють 15–20 діб при температурі 15–17°С.

Відмите насіння просушують від 2 до 5 діб природним сонячно-повітряним способом, розстеливши його шаром не більше 5 см, або штучно нагрітим повітрям. Досушують насіння в сушарні за температури повітря, яке не повинно перевищувати 35–38˚С, до кондиційної вологості насіння гарбуза – 10 %.

Насіння голонасінного гарбуза важливо правильно зберігати, інакше воно починає гірчити. Насіння повинно зберігатися при відносній вологості повітря не більше 70–75% або в герметичній тарі. Оптимальний режим зберігання насіння – температура 10–12 °С і відносна вологість повітря 50–70 %.

Ціна на насіння гарбуза без оболонки вища, ніж на звичайне насіння, приблизно на 30–50%, це і забезпечує вищу, ніж у звичайних гарбузів, економічну ефективність та рентабельність їх вирощування.

Сорти голонасінного гарбуза

Гляйсдорфер Олкюрбіс (Голандія)

Сорт середньостиглий 140–150 діб. Плоди округлі, жовто-зеленого кольору. Потенційна урожайність насіння 800–1000 кг/га.

Гамлет (Україна)

Сорт ранньостиглий (84–90 діб). Короткостебловий (кущовий). Плоди округлі, жовто-оранжеві. Маса плода 3–4 кг. Урожайність плодів 40–60 т/га, насіння 490–580 кг/га. Сорт посухостійкий, високопридатний для механізованого вирощування і збирання комбайнами за рахунок кущової форми рослин.

Південний (Україна)

Ранньостиглий (90–100 діб). Плід овальний, жовто-оранжевий, з темно-оранжевими смугами. Маса плоду 3–5 кг. Урожайність плодів 30–45 т/га, насіння 250–400 кг/га.

Грибовський голонасінний 14 (Росія)

Сорт середньостиглий, плоди скорочено-циліндричної форми, середня вага кожного становить 3–7 кг. Урожайність насіння 300–500 кг/га

Сорт Ольга (Чехія)

Сорт належить до середньостиглих і середньостеблових. Плоди кулясті, зелено-оранжевого кольору. Маса плоду 3–5 кг. Урожайність насіння 400–600 кг/га. 

Сорт Голонасінний (США)

Сорт середньостиглий (100–120 діб). Плід слабоплескатий, зелено-жовтого кольору. Маса плоду 4–6 кг. Урожайність плодів 70–90 т/га. Стійкий проти борошнистої роси, транспортабельний, лежкий. Урожайність насіння 500–700 кг/га.

Сорт Міранда (Польща).

Сорт середньостиглий (100–110 діб). Плоди кулястої форми світло-зеленого кольору з білими плямами. Має напівкущовий тип росту. На одному пагоні формується 3–4 плоди. Урожайність плодів 50–80 т/га, насіння 400–600 кг.

Сорт Даная

Сорт середньостиглий (100–110 діб). Плоди кулясті, оранжево-зеленого забарвлення. Маса плоду 5–10 кг. Урожайність плодів 40–60 т/га, насіння 400–500 кг.

Штирійська голонасінна (Австрійська)

Сорт середньостиглий 130–140 діб. Плоди округлі, жовто-зеленого кольору. Урожайність насіння 600–700 кг/га.

 

Сергієнко О.В., завідувач лабораторії селекції пасльонових і гарбузових культур ІОБ НААН, кандидат сільськогосподарських наук, с.н.с.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here