ТОМАТИ ВIД КОМПАНІЇ «СИНГЕНТА» ВIДКРИВАЮТЬ ШЛЯХ ДО ЄВРОПИ!

0
56

Нині виробництво овочів закритого ґрунту, хоча й потребує чималих капіталовкладень, проте є одним із найприбутковіших напрямків у сільському господарстві. Особливо динамічно збільшуються площі під плівковими теплицями, які потребують значно менших витрат, порівняно зі скляними, і дуже швидко окупаються.

Нині виробництво овочів закритого ґрунту, хоча й потребує чималих капіталовкладень, проте є одним із найприбутковіших напрямків у сільському господарстві. Особливо динамічно збільшуються площі під плівковими теплицями, які потребують значно менших витрат, порівняно зі скляними, і дуже швидко окупаються.

На превеликий жаль, у теперішньому складному економічному становищі багато хто з фермерів з метою заощадження переходять на недорогі сорти або гібриди томатів, а то й на насіння гібридів другого покоління. Кінцева продукція не має високих товарних якостей і завдає господарству більше збитків, ніж економії. Та навіть за відносно високих урожаїв не виправдовує вкладень, особливо зроблених для покращення технології. Адже в загальних витратах на виробництво томатів на насіння припадає максимум 1,5–2%, і одним тільки плодом із рослини ці витрати перекриваються у 3–4 рази.

За результатами першого весняного обороту 2015 року, середня реалізаційна ціна якісного червоного томата на оптових ринках становила 12–14 грн. При цьому собівартість виробництва, за умови посіву 1 січня і з викиданням рослин на початку липня при урожайності 12 кг/м², становила 6,4 грн. Ця цифра містить затрати на всі технологічні процеси, обігрів, робочу силу, а також основні засоби, такі як заміна плівки й амортизація теплиць. А це вкотре доводить, що виробництво томатів закритого ґрунту – високорентабельне і має хороший запас стійкості навіть у таких складних економічних умовах. Однак варто зауважити, що цей розрахунок було зроблено на основі даних тих господарств, які вирощували справді якісну продукцію, яку можна транспортувати і зберігати тривалий час. Водночас багато фермерів використали екстенсивні гібриди або сорти і не отримали бажаного результату.

Це ще актуальніше в нинішній ситуації, коли російський ринок закритий, але є всі передумови для початку значного експорту до ЄС. Адже, наприклад, польський томат нині коштує щонайменше на 40–50% дорожче, ніж український. Проте, як засвідчив досвід цього року, самої лише різниці в цінах недостатньо для повноцінного виходу на ринок ЄС. Цього сезону господарства багато зробили для досягнення відповідності української продукції вимогам європейських покупців. Цей період був досить болісний для наших виробників, адже європейські компанії нерідко повертали українським постачальникам продукцію через значний відсоток браку. Сьогодні більшість тепличних господарств регулярно відвантажують томати до Прибалтики й Польщі. Це можна вважати проривом сезону. За оцінками аналітиків, 2016-го обсяг експорту до ЄС збільшиться, а Польща, країни Прибалтики та Білорусь будуть у трійці найкрупніших покупців українського томата.

Компанія «Сингента» – світовий лідер із селекції тепличних томатів – представляє на українському ринку низку дуже популярних й добре знайомих не тільки нашому виробнику, а й у багатьох країнах Європи, гібридів, що відповідають усім вимогам і забезпечують високі врожаї найкращої якості.

Гравітет F1 – ультраранній напівдетермінантний гібрид томата для вирощування в першому обороті плівкових теплиць. Плодоношення починається вже на 47–50-й день після висадки розсади. Гравітет має ще одну дуже велику перевагу – швидку концентровану віддачу врожаю. Завдяки цьому всі плоди збирають в максимально короткі терміни. Це дозволяє реалізувати продукцію за найвищою ціною і дає більше можливості для використання площі під другу культуру.

Рослина відкрита, генеративного типу, чудово зав’язує і наливає плоди у спеку. Досить компактна, при висоті 160–170 см формує в середньому 7–8 китиць. На відміну від гібридів старого покоління, утворює незначну кількість додаткових пагонів і не вершкується передчасно.

Плоди середньою вагою 180–200 г, вирівняні, глибокого темно-червоного кольору. Стійкі до утворення пігментних плям, навіть за екстремальних умов вирощування. Досить тверді й транспортабельні, мають дуже хороші смакові якості.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here