Вашингтон лідирує у виробництві лохини

0
142

 

Виробництво лохини за останні десять років значно зросло у штаті Вашингтон, у тому числі у східній його частині, де ця ягода до недавнього часу зазвичай не вирощувалася.

Вашингтон зараз посідає перше місце в країні за загальним виробництвом лохини. Наразі штат виробляє більше органічної лохини, ніж решта регіонів США разом узятих. За словами Алана Шрайбера, виконавчого директора Вашингтонської чорничної комісії, спостерігається зростання споживання і виробництва ягоди в цілому. Попит зріс, піднялася ціна, нині фермери закладають багато нових плантацій.

Збирання урожаю

«Ми – виробнича ферма, також надаємо людям можливість збирати ягоди власноруч, – каже виробник лохини Стів Уелсер, який роздає збирачам ягід відра і покладається на їхню чесність, щоб вони розраховувалися за зібрані ягоди. – Гості самостійно зважують свій зібраний урожай на місці та платять в скриньку, яка знаходиться поруч терезів. Це дуже незначний рівень доходів від надання можливості покупцям збирати самим, але я зробив таку послугу лише для того, щоб місцеві жителі брали участь у житті ферми».

Лохина з ферми Willow Wind розходиться по всій країні. Уелсер є одним із місцевих лідерів у галузі виробництва органічної лохини в східному Вашингтоні, яка разом зі звичайною або неорганічною розвивається в період сучасного «буму».

У минулому році загальний урожай лохини у Вашингтоні досяг 54 тис. т, це в шість разів більше, ніж було 10 років тому, кажуть експерти. Вони прогнозують, що в цьому році урожай становитиме близько 60 тис. т. І наступного року, припускаючи нормальне запилення і відсутність посухи,  загальний урожай лохини в штаті становитиме близько 65 тис. тонн.

Вашингтон став національним лідером у виробництві лохини у 2015 році, коли він перевершив штат Джорджія, де сьогодні вирощують більше лохини, ніж навіть персиків. За кількістю вирощеної лохини також лідирують штати  Мічиган і Орегон.

Всього у Вашингтоні під лохиною засаджено близько 7 200 га, з яких близько 2 тис. га розміщено у Східному Вашингтоні, який зараз виробляє близько 40% ягід цього штату.

Округ Ватком Кантри, який міститься у західній частині штату, все ще виробляє більше, ніж будь-який інший округ, принаймні 2 800 га лохини – рекордна площа, яка в два рази більша, аніж вона була в 2010 році. Третина цих рослин 4-річного віку або навіть молодші. За словами місцевих фахівців, органічна лохина становить приблизно чверть усього врожаю.

За даними Американської чорничної комісії, органічне виробництво лохини у період з 2012 до 2016 року зросло у всьому світі на 40%. А споживання лохини в Америці в період з 1994 по 2014 роки зросло на 600%. І попит продовжує зростати. Адже ця ягода є джерелом природних антиоксидантів завдяки високому вмісту вітаміну С, марганцю та багатьох інших поживних речовин.

Стів Уелсер (Steve Walser), власник Willow Wind Farms

Шрайбер (Alan Schreiber), виконавчий директор Вашингтонської чорничної комісії (Washington Blueberry Commission)

Крім того, ягоди добре смакують

Лохину можна використовувати у солодких і свіжих стравах. Додавати до кексів, пирогів та тістечок, млинців, коктейлів, салатів, соусів, сиропів, льоду або морозива тощо.

Натомість Уелсер любить споживати лохину у свіжому вигляді. Під час сезону дозрівання ягоди він щодня проходить по своїх рядах та їсть її прямо з кущів. Що є своєрідним методом контролю якості.

Економіка вирощування

Уелсер, чиї ягоди лохини продаються під брендом Naturipe, вперше висадив кущі у 2009 році, бо побачив перспективність цього напряму. Він почав з 6 гектарів. На сьогодні він вирощує дев’ять сортів на 14 га і хоче розширити площі лохини до 40-60 га.

«Це був мій дещо запізнілий проект, – каже він. – Варто було починати 10-15 років раніше».

Уелсер почав займатися землеробством близько 40 років тому. До лохини він вирощував картоплю, вишні, персики, абрикоси, малину. За словами фермера, на вирощуванні лохини можна заробити більше грошей, її ціна зростає.

«На органічній лохині можна заробити на кілограмі від $ 5 до цілих $ 20 або $ 22, – каже фермер. – У той час як на неорганічних ділянках заробіток може становити близько $ 11 за кг».

Лохину збирають вручну

І це є однією з проблем для галузі, кажуть експерти, бо робочих рук не вистачає.

Юридичний статус робітників на фермах, пов’язаних із промисловістю лохини, також може бути проблемою. За підсумками національного дослідження Майка Гемплера, виконавчого директора Вашингтонської ліги виробників, оцінено, що близько половини вашингтонських працівників галузі сільського господарства не мають належного документального оформлення, хоча для деяких сільськогосподарських культур цей відсоток може бути ще більшим.

Натомість Уелсер каже, що особисто для нього зазвичай немає проблем з пошуком працівників для збору лохини. Більшість із членів його команди повертаються до нього щороку.

Уелсер платить збирачам $ 1,2 за кілограм, а також бонус в кінці сезону, якщо вони залишаються до кінця. Робота триває п’ять днів на тиждень, приблизно протягом двох місяців. Досвідчені збирачі можуть заробляти приблизно 250 доларів на день, починаючи збирати вже о 5 ранку, протягом більш прохолодних ранкових годин, і потім знову виходити працювати після 13-ї години дня.

Міжряддя в насадженнях знаходяться під задернінням, щоб зберегти ягоди від пилу, а також підтримувати вологість. Потім ягоди відправляють до холодильника, де вони зберігаються.

У цьому році улюбленим сортом Уелсера є Blue Crop – витривалий і ароматний сорт. Він також любить Liberty, що має не дуже великий, але родючий кущ. Сорт Duke, що дозріває в середині сезону. І його ягоди, за словами Уелсера, що вічно висітимуть на кущі, збільшуються у масі і стають солодшими.

Чотири «енергійні» сектори

Виробництво лохини у Вашингтоні складається з чотирьох напрямків: органічної свіжої, органічної переробленої, традиційної свіжої та традиційної переробленої. Адже рослини в цій місцевості дають найбільший урожай у світі. Вони забезпечують від 22 до 28 тонн з га у період повного плодоношення. Як відмічають фахівці, навіть органічні насадження. Клімат Вашингтона також добре підходить для вирощування лохини. Ягоди у Східному Вашингтоні починають дозрівати найраніше, а у Північно-західному – найпізніше. На території штату починають збирати ягоди у перший тиждень червня і сезон триває до середини жовтня.

Тож не дивно, що у Вашингтоні багато нових насаджень, присутні найкращі сорти, технології та обладнання для переробки врожаю.

Проте минулого року потужностей місцевої промисловості не вистачало, щоб переробити весь врожай. Щонайменше 40% вирощеної у Вашингтоні лохини упаковано та перероблено за межами штату. Орегон, Британська Колумбія, Айдахо і Каліфорнія – головні напрямки.

Експорт, конкуренція

В планах бізнесу розширити експорт лохини з Вашингтону в напрямку Тихоокеанського регіону, включаючи Південну Корею, Індію та Австралію.

Імпорт стає дедалі проблематичнішим через конкуренцію з Перу, яка може виробляти лохину цілий рік і де витрати на виробництво менші.

Адріана Янович

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here