Від поля до упаковки: як організувати якісне зберігання плодів

0
45

У ефективності сучасних технологічних розробок зі зберігання плодів можна переконатися, якщо відвідати одне з найбільших сховищ у Європі, яке розташоване неподалік села Мартусівка Бориспільського району, що на Київщині. Споруда площею 200х200 метрів була збудована у 2011 році за шість місяців, загальний обсяг одночасного зберігання плодів у ній становить 60 000 тонн. Вся площа сховища поділена на цехи і бокси, призначені для сортування, доробки і довгострокового зберігання різних видів плодоовочевої продукції. Про попит на послуги зі зберігання свідчить той факт, що цьогоріч сховище було заповнене вщент, навіть зараз там лишається близько 30% продукції. Здебільшого це яблука, морква, цибуля, картопля і капуста. Увесь процес зберігання забезпечує професійне обладнання, яке було надане і встановлене компанією «Агровент». З нинішнього року її правонаступницею є українське представництво компанії «Incools Engineering s.r.o», що й надалі забезпечуватиме вітчизняний ринок якісним обладнанням для зберігання і заморожування плодоовочевої продукції.  

–  Якщо вчасно проводити профілактику, обладнання працюватиме, немов швейцарський годинник, – каже технік із обслуговування устаткування сховища Юрій Романенко. – У червні ми починаємо готувати споруду до нового сезону. Миються стіни, підлога та охолоджувачі, у них замінюється мастило та фільтри, перевіряються контакти в електричному обладнанні тощо, тобто проводиться профілактика всього технологічного ланцюжка,  щоб встигнути до вересня, коли виробники починають завозити новий врожай. 

Як розповів Юрій Романенко, обладнання встановлене компанією «Агровент», не складне у обслуговуванні і використанні. Увесь сезон компресори подають з вулиці повітря однакової температури, взимку енерговитрати менші, бо потужність вентиляторів задіяна у меншій мірі, ніж у теплий період. Температура у спеціалізованих боксах залежить від властивостей продукту, що зберігається, і його сорту. Скажімо, яблука здебільшого утримують при температурі від + 0.8°C до + 1 °C, картоплю при + 2 °C,  є також універсальні камери для короткострокового зберігання. Вони і обладнані по-іншому, ніж спеціальні. Так, скажімо, через бокс для цибулі, приблизний об’єм якого становить 500 м², має за годину «увійти і вийти» півмільйона кубометрів повітря. Це гарантує збереження продукту. Якщо ж повітря буде менше, а цибуля вологіша за норму, втрати врожаю будуть суттєвими.

Про це розповів директор з експорту компанії «Incools Engineering s.r.o»  Андрій Марущак, який брав участь у облаштуванні гігантського сховища у Мартусівці у складі групи інженерів компанії «Агровент».    

– Зазвичай працюємо як супідрядник, займаємося облаштуванням сховищ для плодоовочевої продукції. Хоча за потреби можемо побудувати й «під ключ», маємо для цього надійних партнерів-будівельників, – каже директор з експорту компанії «Incools Engineering s.r.o» А. Марущак.

З 2005 року він працював в компанії «Агровент». За цей період (до нинішнього року) було реалізовано понад 70 проектів для професійного зберігання овочів та фруктів не тільки в Україні, а і на території Казахстану, Росії та Азербайджану. Загалом компанія облаштувала споруди різного розміру для одночасного зберігання близько 300000 тонн плодів. Нині замовлення і клієнтів компанії «Агровент» обслуговує колектив «Incools Engineering s.r.o», який продовжує започатковану справу.     

– Потрібні спеціальні камери для збереження різних продуктів. Якщо, скажімо, робите камеру для цибулі, у ній з певними обмеженнями можна зберігати і картоплю. Цей продукт, до речі, найлегше зберігати, і система для нього коштуватиме дешевше. Найдорожче – для моркви, бо вона без шкірки, має найгірші показники для зберігання. У камері для моркви можна зберігати капусту, але не разом з морквою, – каже Андрій Марущак. – Щоб довго і якісно зберігати, потрібні точний вимір кількості повітря, яке надходить у сховище, правильний розрахунок тиску, який забезпечують вентилятори, розмір отворів у стінах для входу і виходу повітря, це все має бути збалансовано. На сьогодні зустрічаємо багато сховищ в Україні, які були облаштовані по-аматорські, непрофесійними компаніями, які продають холодильне обладнання. Відповідно повітря не вистачає, що згубно впливає на продукт. При цьому такі компанії надають свої послуги дешевше та, зазвичай, уникають відповідальності. Вони просто забезпечують необхідну температуру і вологість, а технологічні особливості продукту, який будуть зберігати, його вентиляцію, не враховують. Ми забезпечуємо гарантію збереження врожаю після встановлення обладнання протягом року, за потреби організовуємо сервіс. Це європейський досвід. Лише за таких умов виробникам варто погоджуватися на співпрацю.

Фахівець розповів, що при нинішніх цінах на електроенергію вартість роботи голландського і німецького устаткування, яке пропонує «Incools Engineering s.r.o», становить приблизно 35 копійок націнки за кілограм продукції на місяць. Доставка обладнання в Україну триває 27 місяців. Щоб збудувати якісно, потрібно розраховувати, що увесь процес триватиме близько року. Тож варто планувати створення сховища заздалегідь, визначитися, що, в яких кількостях і де (у тому числі реконструкція існуючих будівель) зберігати, обрати тип зберігання.

– Пропонуємо виробникам і холодильне обладнання. Заморожуємо ягоди у лотках при – 37 °C, облаштовуємо камери швидкого охолодження. Щодо природно-кліматичної зони північніше Черкас, то холодильне обладнання для цибулі і картоплі, якщо зберігати до березня, в принципі, не потрібне. Звісно, ключовим моментом залишається лежкість певних сортів і гібридів, а також агротехнічні аспекти. Скажімо, у минулому сезоні спостерігали неприємну ситуацію з ранніми і середньоранніми сортами картоплі. Зібраний у Київській, Чернігівській і Житомирський областях врожай при закладанні на зберігання виділяв сік. Певно, що причиною стало надмірне зволоження. З необхідних 15 % сухих речовин коренеплоду в наявності виявилося 810% . Ця бульба була зібрана на поливних ділянках, а перед цим там ішли дощі. Тобто для сортів, які швидко набирають вагу, полив виявився зайвим.

Експерт розповів, що при розрахунках облаштування сховища враховується лежкість продукту. Найлегше організувати збереження яблук і груш. Деякі сорти яблук можна утримувати у сховищі до двох років, щоправда, смакові якості погіршаться. Добре зберігається й смородина – до 8 місяців.

– Українські виробники почали дбайливіше ставитися до лежкості плодоовочевої продукції.  Здебільшого обирають ті сорти і гібриди, що більше придатні для зберігання. Скажімо, супермаркет щомісяця готовий закупати по 5 тонн продукту, але такому клієнту треба планувати наповнення торгових полиць наперед, щонайменше за три місяці, тож виробник має забезпечити системність поставок. Так працюють вісі європейські виробники і супермаркети. При цьому сховищ в Україні досі не вистачає. Хоча галузь зберігання овочів і фруктів у нас вже понад п’ятнадцять років розвивається. До речі, у Казахстані, Росії та Азербайджані, де я бував, ситуація зі сховищами ще гірша. Бо там ще менше уваги приділяють якості свіжих плодів. Збереження відбувається в основному ще за радянськими технологіями, коли 20% втрат врожаю вважалися нормою. Якщо ми орієнтуємося на європейські ринки і вимоги до якості, варто запроваджувати найкращі сучасні технології зберігання, при застосуванні яких навіть 5% втрат врожаю вважається неприпустимим.

Олександр Литвиненко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here