Вінницькі екзоти

0
233

Банани, ананаси, апельсини, помело, фейхоа, гуаява – здається, що виростити ці екзотичні фрукті в українських умовах неможливо. Однак фермер із Вінниччини доводить протилежне і вражає своїх знайомих та друзів екзотичними подарунками з власної теплиці.

Працювати на землі та вирощувати звичні нам овочі та фрукти Олександр Шевчук почав ще з дитинства. Років десять тому до рук Олександра потрапив паросток лимону, який і вирішив подальше захоплення фермера.

Перші спроби приручити екзоти давались не легко. Олександр перечитав стоси наукової літератури, спілкувався з практиками, знайомився з власниками екзотичних розплідників, купував нові саджанці та експериментував. Спочатку всі досліди проходили у кімнатних умовах, а коли «піддослідних» стало занадто багато, довелось будувати теплиці.

Зараз Олександр Шевчук пишається своєю колекцією фруктів, адже тільки цитрусових налічується близько 70. Фермер має 15 сортів лимона, колекцію мандаринів, грейпфрутів, вирощує помело, лайм та кумкати. У його теплицях «оселилися» банани, ананаси, папая, фейхоа, мурая, мушмула, гуаява, каріса, опунція, пасифлора (плоди її називаються маракуя), і це не весь перелік. «Кожна субтропічна і тропічна рослина має свою кліматичну зону, потребує різних умов вирощування, потрібно враховувати якості ґрунту, вологість повітря і частоту поливу. Якщо банан, ананас і папаю потрібно поливати рідше, то лимон – в  міру підсихання землі та ретельно слідкувати за вологістю клімату, –  розповідає любитель екзотики.

Витривалі цитрусові

Мабуть, кожен із нас колись намагався виростити у себе на підвіконні власний лимон чи мандарин з кісточки плода, який щойно з’їли. Ваші спроби не були марними. Рослинка, яка виростає із зернятка, цілком підійде в якості «дички», до якої через кілька років можна привити культурну рослину.

Наприклад, на дичку з кісточки лимона можна привити кілька підгруп цитрусових рослин: апельсини, мандарини, грейпфрути, кумкати. Таким чином, можна створити унікальне дерево, на якому будуть рости різні плоди.

«Якщо виростити дичку з кісточки, ділиться Олександр, то можна прививати підщепу, коли стовбур матиме діаметр 5 мм. Зазвичай прививаємо на 2-й  рік,  і вже  наступного року деревце добре зростеться і піде в ріст. Якщо розмножувати саджанці живцюванням, то живець можна брати з плодоносної рослини, він швидко приживеться у ґрунті. Однак потрібен спеціальний догляд.

Після процедури підщеплення чи живцювання  рослинці потрібно створити парниковий ефект. Коли лимончик піде в ріст, потрібно збагатити його азотом, фосфором, калієм, магнієм. Також прекрасно будуть діяти органічні добрива, які варто застосовувати кожні 7 – 10 днів. Цитрусова рослина повинна отримувати всю таблицю Менделєєва, окрім хлору. Ми самостійно вирощуємо каліфорнійських черв’яків, а продуктом їхньої переробки підгодовуємо наші рослини.  Влітку також можна давати відвари трав, які мають вміст азоту».

Швидко скуштувати плоди не вдасться. Перші кілька років дереву не варто давати плодоносити, поки на один плід дрібноплідного дерева не припадатиме 20-25 листків, а  крупноплідний цитрус повинен мати 50 – 55 листків. Тому на маленьких лимончиках чи апельсинчиках у перші роки треба обривати цвіт, щоб не виснажились і не загинули. І не жаліти обрізати, формувати крону, щоб було більше плодових бруньок.

Чим більше листя, тим більше плодів, каже фермер. Наприклад, сорти Мейера, Пандероза, Ювілейний цвітуть гронами. На одній китиці може зав’язатися від 5 до 20 плодів, їх потрібно нормувати та обривати.

За словами Олександра Шевчука, для того, щоб виростити будь-яке цитрусове дерево, найголовніше витримувати температурний режим та вологість повітря, особливо у зимовий період. Якщо лимон чи мандарин зимує в приміщенні, де тепліше за +18°C, його необхідно обприскувати і додатково підсвічувати. Бо цитруси родом із субтропіків, де вологість у межах 60–80%. Коли температура висока, працюють і коренева система, і листя. Краще за все занурити цитрусові у «сплячку», тримаючи в прохолоднішому місці, де близько 10 градусів тепла. Потрібно буде лише поливати дерева раз у два–три тижні, в міру підсихання землі.

Найбільш витривалий із цитрусових до прохолодних температур і сухості мандарин. Дерево може витримати короткочасні морози від –5 до –7 °C.

Плодоношення залежить від виду цитрусових. Найпершим може порадувати плодами лимон. Сорти Київський, Пандероза, Ювілейний, Мейера вступають раніше в плодоношення, приблизно через рік. А ось апельсин можна буде скуштувати через 3–4 роки. «Плід лимона чи будь-який інший цитрусовий може знаходитись на дереві до трьох років. Якщо не зірвати його жовтим, лимончик потім знову позеленіє і стане ще більшим. Але в такому випадку в лимона потовщується шкірка і буває менше соку, мандарин може зсихатися. А от апельсин що довше висить, то кращі смакові якості, солодший. До речі, коли наливається плід, треба зменшити поливання, щоб не був кислий», – говорить Олександр Шевчук.

Вибагливий банан

У наших умовах банан вирощується у звичайних квіткових горщиках. Однак посуд потрібно підбирати відповідно до розмірів рослини та пересаджувати в міру наростання коріння. Якщо одразу садити у велику ємкість, рослина не може дістати вологу землю знизу, і та земля закисає.

«Головне,  банан правильно поливати. Якщо будете поливати рослину коли захотілося, то з бананом це не пройде. Його потрібно і не переливати,  і не пересушувати. Також не потрібно перегодовувати рослину добривами. Краще недогодувати, ніж дати більше норми, – розповідає фермер. – Під час поливу потрібно слідкувати, щоб вода не застоювалась у дренажному отворі, її треба  зливати. Як тільки вода буде застоюватись у нижній посудині, корінь і земля почне закисати. В результаті рослина загине».

Варто запам’ятати, що банану нізащо не можна давати холодний полив. Вода повинна бути тепліше кімнатної температури. Зрозуміти, коли потрібно полити банан, вам дасть сама рослина. Зазвичай у банана листок розправлений, як долоня. А коли він хоче пити, листячко опускається донизу. Краще самостійно пробувати ґрунт, якщо відчуваєте, що він вологий – поливати не потрібно.

Також варто слідкувати за належним харчуванням банана. Олександр з лютого по жовтень кожні сім днів підгодовує рослину. Добрива бажано чергувати: органіку з азотними добавками, літом відвар трав (кропива, лобода, щириця). Можна купувати добрива у магазині, але потрібно підібрати ті, які містять потрібні елементи для рослини.

Банан не любить температуру, нижчу за + 15°C, у нього охолоджується коренева система і гниє. Чим вища температура, тим скоріше рослина росте. У стадії 16–17 листків банан вступає в стадію плодоношення.

«Одне бананове гроно може звисати аж до землі й важити 5060 кг. На ньому буває до 800 плодів, у кімнатної рослинки від 50 до 250. Достигають бананчики за 9 місяців. У нас є 4 сорти бананів. Найнижчий – суперкарлик, до метра, найвищий – тропікана, може сягати 2,5 метра. Одне стебло плодоносить один раз, насіння в плодах нема, але кожна материнська рослина банана за сезон може дати від 20 до 30 «діток». Банан настільки швидко росте, що через місяць після відсадження від материнського дерева саджанець самостійно продукує нові відростки», – ділиться Олександр Шевчук.

Особливості екзотів

Наприклад, ананас більш простий у вирощуванні екзотичний фрукт. Росте на кущі та починає цвісти приблизно у травні. Рослина любить світло, чим більше потрапляє світла, тим більші плоди. Улітку ананас любить щедрий полив, узимку потрібно утримуватись від великої кількості вологи, щоб не знищити корінь рослини. Обмежити полив до одного разу на місяць, однак якщо забули полити ананас – не переймайтеся, він переживе.

Також рослину варто підживлювати добривами, як і інші екзотичні фрукти, та вчасно розпушувати землю.

Для вирощування плода папая головне дотримуватись температурного режиму і не заливати надмірно водою. Папая раніше за всі екзоти вступає у плодоношення. Якщо ви посадили насінину у ґрунт, то через два тижні вона вже дасть приріст. Приблизно через 9 місяців вступає у плодоношення.

Цікавим фактом є те, що папая має властивості самозапилення. Якщо воно відбулось, то плід не міститиме насіння. Якщо запилення відбулось за допомогою людини чи бджоли, то плід матиме насіння.

Невибагливий для вирощування фрукт фейхоа. Рослина не перебірлива у ґрунті, головне вчасно поливати та годувати всіма необхідними вітамінами і мінералами. Цвіте навесні, у березні чи квітні. На смак схожа на ананас, полуницю та манго.

Олександр радить їсти плоди фейхоа вагітним та тим, хто має проблеми із щитовидною залозою і серцево-судинною системою. Виявляється, у них містяться не лише вітаміни, а й велика кількість йоду. Деревця фейхоа, що ростуть в теплиці у фермера, дають більш крупні плоди, ніж кавказькі, що продаються на наших ринках.

Для вирощування власної багатої колекції Олександр має дві теплиці. Одна – більш тепла, де дозрівають банани, ананаси, папая, зараз у ній +15 +20 градусів. У другій – для цитрусових – трішки прохолодніше +8 +10 тепла. «Тепліша теплиця вкопана на 130 сантиметрів у ґрунт, стіни добре утеплені. Вона  оснащена паровим опаленням, подається тепла вода по трубах. На ділянці, де вирощуються банани, висота споруди сягає 4 м 80 см. Якщо є можливість, можна і вищу робити – щоб мати більший запас тепла, це  краще для рослин. У теплицях створено відповідний мікроклімат, забезпечено потрапляння світла та спеціальна вологість ґрунту. Для тропічних  і субтропічних рослин вологість клімату потрібно підтримувати на рівні 6065%», – розповідає фермер.

І хоча Олександр Шевчук вирощує свої екзоти у спеціальних умовах, однак наголошує, що всі ці рослини можуть плодоносити у будь-кого вдома. Варто лише діяти за інструкціями, і ви зможете насолоджуватись смаком екзотичних фруктів із власного підвіконня.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here