Яким був ягідний сезон 2018

0
172

Завдяки  тому,  що в умовах  ризикованого  виноградарства  селища Попільня   Житомирської  області у  минулому  році склалися  сприятливі  умови (помірна  температура  та   опади,  відсутність  заморозків), сезон  для   вирощування  винограду  був   вдалим.   За   урожайністю  та  смаковими   якостями   ягода   із  нашої  зони   не  поступалася  південній.

Адже  у  південних регіонах  протягом  весни і літа  стояла  дуже   висока  температура,  при  малій  кількості   опадів  відбулася   затримка  дозрівання   ягоди.   Практично,  потрапляння   першого  урожаю на  ринок  відбулося   одночасно.  Відставання   у  2-3 тижні від  південних  регіонів, як це бувало у попередні роки, у 2018-му  не спостерігалося.

20 липня  минулого року одним  із  перших,  як  завжди,  дозрів  сорт  №342.  Він  є  кишмишем  першого  класу.  Ягода  біла,  вагою 2-3 грами,   дуже   солодка,  грона  вагою до  0,5 кг.  Нормування  загрузки  гронами  не   потрібно.  Обробіток  від  хвороб,   завдяки  ранньому   достиганню  і  стійкості,  лише  один  раз.

Серед рожевих   сортів  в  цей  період  достиг  Російський  ранній,   його ще називають «цукерочка».  Він  невибагливий,  дуже   солодкий,  стійкий  до  хвороб.  Грона  до   0,3 кг.  На  кущі  зберігається  до  заморозків.   У  трійку  надранніх  ввійшов  синій  кишмиш  Юпітер  (виведений в США).  Невибагливий,  дуже  стійкий  до  хвороб,  не   потребує  нормування.  Грона  до  0,5 кг,  ягода  дуже  ароматна.  Урожай  зберігається  без  втрат  смакових  якостей  до  морозів. 

З  25  липня   достигла  ягода   селекційної   форми  кишмишу  Велес.  Грона дуже  великі,  красиві (можуть досягати  вагою  до  5  кг),  ягода солодка  з  вишневим присмаком.  В  цей  час  рівній  їй  на  ринку  не було.  Цій  с.ф. потрібне    нормування   загрузки  на  кущ.   Ми  залишаємо   4-6  грон.  Велика  урожайність  і  загрузка  в  цьому   році  стали  причиною  нерівномірного  достигання  грон.  Але   цей   недолік  ми  перетворили  в  перевагу.   І   постачали  с.ф. Велес  протягом  місяця,  до   кінця   серпня. 

В  цей  же період  дозріли  с.ф. Румба,   Красотка,  Гурман  ранній,  Тімур,  Болгарія,  кишмиш  Русбол та  Восторг.  Ринкове  значення   з  них   мали  Румба,  Тімур,  Красотка.  

З  початку   серпня  в   ягідний конвеєр  вступили  наші   важковаговики –Лора,   Плевен,   Забава,   Руслан,   Преображеніє.   Ягоди   цих   сортів  та  с.ф.   не   один  рік   користуються  великим  попитом.  Про  ці   сорти  та  с.ф.   можна   написати  не одну книгу,  адже  високий   попит  на  них  говорить сам за себе.  Всі   з  них  дуже   урожайні,   тому   потребують   нормування   загрузки  на  кущ.   Завдяки  тому, що   ягода   добре  зберігається  на  лозі,  на  ринок  вони можуть   надходити  з   початку   серпня  і  до   морозів.  Ягода  з   часом   стає  твердою і  дуже   солодкою.  

Серед   середньоранніх   сортів  і  с.ф.  варто  згадати  Монарх  та  Бажену,   які   вирізняються   великою   білою   ягодою, вагою  до  30 грам.  Сині   сорти  цієї   категорії  представлені  сортом  Надєжда  АЗОС,   який  дає  велику  ягоду  і  грона,  має високі  смакові   якості.   Кущ   витримує  велике навантаження,  стійкий  до  хвороб.

Лідерами  серед   середніх   сортів в  наших  умовах  були   Талісман  і  Кеша.  Вони   мають   грона  до  2 кг. та  дуже   великі   білі   ягоди.  Смакові  якості  в  минулорічному  сезоні   були  відмінні.   Серед   кольорових   селекційних   форм  рівних  собі  не   мала   Ася.   За  красою  грона  і  ягоди,   їх розмірами,   Ася була   одна  з  найкращих,   серед   усіх  140  с.ф.   та  сортів  представлених  у  нашому   винограднику.

Серед   винних   сортів  та  с.ф.  рівних  Леону Мійо,   Красеню  та   Кабарне Ж.Сабо  не  було.   В  минулорічному  сезоні   вони  набрали  майже  25%  цукру.

Хочеться  зазначити,  що  запорукою  хорошого   урожаю   є  не  лише  сприятливі  природні   умови,   але і дотримання   технології   вирощування   культури:

— закладка  винограднику  якісними  акліматизованими  саджанцями,   бажано   вирощеними в  цій же широті,   або  північніше (на  саджанцях,   привезених  із  південних  областей  ви  ризикуєте   завезти  карантинний  шкідник  філоксеру);

— своєчасне   виконання   «зелених»  операцій;

— якісний  і  профілактичний  обробіток  від  хвороб  і  шкідників.

Радимо  тим,  хто   вагається – вирощуйте виноград  та  інші   ягідні  культури  на  реалізацію.   Адже,   враховуючи  відсутність  якісних  доріг  в  Україні,  вартість  палива та найманої   праці,    ягода  з  півдня  вже  не   може   конкурувати  в північних   регіонах  зі   свіжо зірваною,  доставленою  протягом  кількох  годин  на  ринок.

І.В. Гончарук, Р.І. Гончарук

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here